Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Problémy s počty

Pro pravicové politické strany ve většině rozvinutých zemí je to ošemetné téma. Jakmile nastolí téma přistěhovalectví, okamžitě se dočkají nařčení z rasismu.

Přesný počet přistěhovalců nezná nikdo.Pro pravicové politické strany ve většině rozvinutých zemí je to ošemetné téma. Jakmile nastolí téma přistěhovalectví, okamžitě se dočkají nařčení z rasismu. Když je ale ignorují, popudí tím své skalní stoupence. Před všeobecnými volbami v roce 2005 to britská Konzervativní strana vzala za špatný konec, když celou zemi polepila plakáty hlásajícími otřepanou pravdu: „Omezování přistěhovalectví není rasismus,“ načež voličům podsouvala: „Myslíte si totéž, co my?“ Jelikož ani jedna ze dvou zbývajících velkých stran se o imigraci vůbec nezmiňovala, mohly se obě do této otevřené branky strefovat, aniž k záležitosti samy cokoliv řekly.

Jenže časy se změnily. 29. října pronesl šéf opozičních konzervativců David Cameron velký projev na téma imigrace. Prohlásil, že pokud by jeho strana vládla, ustavila by sbor pohraniční policie s pravomocí deportovat nelegální přistěhovalce. Omezila by migraci z budoucích členských zemí Evropské unie a stanovila roční kvóty pro pracovní síly ze zemí mimo EU tak, aby vyvážila nároky na infrastrukturu s hospodářskými přínosy. Neevropští manželé a manželky lidí usazených v Británii by se mohli za svými partnery přistěhovat až po dosažení jednadvaceti let.

Kolik jich vlastně je?

David Cameron se do tohoto ožehavého tématu mohl pustit také díky tomu, že v poslední době bylo poněkud chaoticky zveřejněno a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].