Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Úspěch

Nejde jen o halušky

Usměvavý hostinský vítá hosty, jeho žena v kuchyni připravuje voňavé speciality a dcerka se svižně točí za barem.

2007-2133-mobr-29AR442007.gif
2007–2133-mobr-29AR442007.gif • Autor: Respekt

2007-2133-vobr-29AR442007.jpg
Fotografie: Žádný folklor se tu servírovat nebude. (Marian Holub s manželkou Zdenou a dcerou Janou) – Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Usměvavý hostinský vítá hosty, jeho žena v kuchyni připravuje voňavé speciality a dcerka se svižně točí za barem. Jsme v Krnově, trochu dál od centra, pod kopcem Cvilínem, kde se mezi stromy derou k nebi věže barokního zámečku. Je doba obědů a v hospodě, kde je u obyčejných dřevěných stolů místo pro několik desítek hostů, je téměř nabito. Tak nějak vypadá každodenní idylka v krnovské hospodě U Holubů.

Utěšený obrázek míst, kam chvátají milovníci dobré kuchyně, dává v Čechách víc pohostinských zařízení. Bývá to tam, kde dokážou hostům nabídnout něco zvláštního. Přesně jako krnovský restauratér Marian Holub. Mimo obvyklé minutky, pizzy a saláty nabízí romská jídla. Šéfkuchařkou je Marianova žena Zdena, která se tyhle speciality učila od své matky a ta zase od té své. Nabídce U Holubů kraluje geržňa (polévka z krup a zelí), pirohy plněné bramborami a samozřejmě halušky. „Mně ale nejde jen o jídlo,“ říká hned na úvod docela bojovně hostinský. „Pro spoustu gádžů jsou Cikáni špinaví a ubozí. Chci ukázat, že umíme víc než občas zahrát na housle. Třeba dobře vařit, pohostit a bavit se. To je totiž taky kultura.“

Chytrý obchodník, který chce, aby se k romskému národnímu obrození přidali i labužníci, ví, že romskou krmi nestačí jen vychválit: minutky jsou U Holubů po stovce, romská jídla rafinovaně o pár desetikorun levnější a na talíři…

200744-vobr-01_obalka_velka.gif
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

200744-vobr-01_obalka_velka.gif
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 55 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte