Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Kde jest poklad váš…

Santini dal stavbě pohyb, rozhýbal ji v duchovním víru.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Santini dal stavbě pohyb, rozhýbal ji v duchovním víru. Podívej se z každého zastavení v křížové chodbě na kostel uprostřed a uvidíš, jak se otáčí, vznáší se pohybem říms jako na perutích. Obcházeli jsme kostel v Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou a byli jsme uneseni nádherou a duchovností baroku. Barok, který bychom měli vidět jako zabřednutí víry do marnosti světské pompy, nás unášel svou vesmírnou energií a my jsme cítili, že stavba dává okolním kopcům duchovní rozměr a svědčí o tom, že i tato země může být svatou, v tom smyslu, že Boží. Podobné prožitky smíření a potvrzení, že duch je více než člověk a víra více než náboženství, jsem zažíval v mnoha krásných kostelech i v prostých, tolerančních modlitebnách. Cítil jsem, že ty stavby mají jediný smysl, dát člověku pocítit to, co ho přesahuje. Ukazovat vzhůru.

V podobném rozpoložení jsem pak vedl své děti do chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně. Těšil jsem se a na to, jak jim vysvětlím, že Santini pomocí říms a odražených světel rozšířil omezený prostor stavby za hranice fyzického půdorysu. Tahle duchovní konstrukce dělá z kostela něco víc než… Spolkl jsem svůj výklad a překvapeně jsem zíral na vchod do chrámu. Portál byl zacloněn překližkovou hradbou, tak aby do kostela nebylo možno ani nakouknout.

Nakouknout zadarmo, došlo mi vzápětí. Hradba totiž tvořila uličku vedoucí ke stolku, za kterým seděl dědek a prodával vstupenky. Padesát korun za osobu. Řekl jsem tomu muži, že mi stolky s penězi v kostelech připomínají jistou epizodu z Ježíšova života, a on na to, že údržba památek něco stojí a padesátka nikomu kapsu neutrhne. Pro cizince to není nic. Ale my nejsme turisté a nejdeme do památky, my chceme jít do kostela, odpovídám. Zaplaťte, nebo běžte! odbyl nás novodobý celník Zacheus od svého mýta ve dveřích domu Božího. Po slavné restituci se podobné mýto objevilo i u vrat svatovítské katedrály a hned za stovku, i když o údržbu se bude i nadále starat stát. Tisíc turistů se rovná sto tisíc, deset tisíc turistů se rovná milion, tohle pustit, to by byl hřích! Je to zvláštní, Ježíš dělal z celníků apoštoly a dnešní církevní organizace dělají z apoštolů celníky. Pak jim katedrálu soud zase odepřel a mýto tam není, ale pozor, kardinál prohlašuje, že o katedrálu se ještě bude bojovat. Inu, kde jest poklad váš, tu i srdce vaše.

Autor je spisovatel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2007 pod titulkem Kde jest poklad váš…