Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Adios, Miami

Nejjižnější cíp USA se jmenuje Key West, je to poslední z malých ostrovů „utržených“ z floridského laloku a v zahnuté řadě mířících do Mexického zálivu.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Nejjižnější cíp USA se jmenuje Key West, je to poslední z malých ostrovů „utržených“ z floridského laloku a v zahnuté řadě mířících do Mexického zálivu. Sem se po mostech jezdí chytat ryby nebo pronajmout si jachtu, na níž se dá po mělké vodě doplout do některého z kanálů floridského národního parku Everglades, kde žije spousta krokodýlů a ještě víc komárů.

I nejjižnější ostrov Ameriky má svůj nejjižnější cíp, na něm je šipka směrem na jih a nápis Havana 90 mil. Hladina moře je tu tak blízko, že i hroby na místním hřbitově musí být nad zemí, aby je nezaplavila voda.

Na sto mil vzdálené Floridě je to ale podobné. Všude samá rovina, terén zvednutý jen desítky centimetrů nad hladinou moře. Taky proto místní deník Miami Herald přetiskl v minulých dnech mapku, na níž američtí vědci odhadují, jak velké území by zaplavilo moře, kdyby se jeho hladina zvýšila kvůli globálnímu oteplování o jeden metr. Všichni tady vědí, že Florida bude nejpostiženějším státem. Miami ale unikne, i když jen v první fázi, dodal by cynik.

Miami je opravdu americké město. Když sem člověk přijede, marně hledá cosi jako centrum. Místo, kde by stárly domy, zhušťovali se lidé na ulici, zpomalovala auta. Nic takového tu není. Všude si člověk připadá jako na předměstí. Žádní chodci, žádné řady obchodů, jen parkoviště a kolem nich nákupní centra.

Nejpříjemnější čtvrtí Miami je proto Little Havana. Několik pravoúhlých ulic, kde se trochu zastavil čas: hraje se tu domino, prodávají kazety s kubánskými rytmy, kouří tlusté doutníky za osmdesát centů. Tady nikdo trička s Che Guevarou nenosí. Spíš se tu čeká, až umře Castro, a když už to vypadá nadějně, lidé se scházejí u zdejší největší kubánské restaurace u okýnka na rychlé občerstvení, dlouho do noci popíjejí víno a malují si, co bude.

O. k., není to žádný senzační objev: Miami je plné Kubánců. Půl hodiny od Little Havana u jedné z dálnic za mnoha ostnatými dráty a kordony strážců sídlí legendární Radio Martí, hispánská mutace Miami Herold – Miami Nuevo má větší náklad než jeho anglicky psaná „matka“. Provizoriím se ale nevyhnou ani tihle profíci: mít stálého zpravodaje na Kubě? Možná někdy, teď dodávají novinky z Castrova pokusného teritoria amatéři, kteří se nebojí, provizorně po telefonu. Jak také jinak.

M. Švehla se účastní programu placeného vládou USA, zaměřeného na poznávání amerických médií.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].