Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Emoce máme z doby kamenné

Psycholog a psychiatr Stanislav Grof (76) je zakladatelem holotropní terapie.

Autor fotografie: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Autor fotografie: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Psycholog a psychiatr Stanislav Grof (76) je zakladatelem holotropní terapie. V padesátých letech se věnoval zkoumání účinků psychedelických drog na lidské vědomí a hledal jejich možné využití k léčbě psychických nemocí. Po emigraci do USA se stal jedním z hlavních představitelů směru transpersonální psychologie, která klade důraz na spirituální souvislosti lidské psychiky. Jeho knihy jsou v Česku velmi populární, Grofova psychologie i metoda holotropního dýchání však mají mezi odborníky rozporuplnou pověst. Tento pátek převzal profesor Grof cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Teenageři ví o psychedelikách víc než leckterý psychiatr.

Objevitel psychedelické drogy LSD Albert Hoffman, který se předloni dožil stovky, říká, že si kyselinu vzal naposledy v 97 letech. Jak jste na tom vy?

Poslední zážitky s psychedelikem jsem měl na konferenci transpersonálních psychologů v Brazílii před pár lety. Nešlo však o LSD, ale o ayahuasku, přírodní drogu, která se získává z jistého druhu liány. Popsal jsem tu zkušenost ve své poslední knize (When impossible happens), která se teď překládá do češtiny. Vznikla za zvláštních okolností. V únoru roku 2001 nám v Kalifornii shořel dům a s ním celá moje knihovna, protokoly, chorobopisy a terapeutické zprávy. Rozhodl jsem se proto napsat paměti, kde jsem se soustředil na věci, které se se staly mně osobně a které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].