0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Česko29. 9. 20075 minut

Utopenci v biolihu

Když se předloni začali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zabývat dvojnásobnou mafiánskou vraždou, stěží by je napadlo, že je její rozplétání dovede až k největší korupční bombě posledních let.

Fotografie: Hlavní je znát ty správné kódy. (grossův Přibyl na vládě) • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavní je znát ty správné kódy. (grossův Přibyl na vládě)
Fotografie: Hlavní je znát ty správné kódy. (grossův Přibyl na vládě) • Autor: Respekt

Když se předloni začali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zabývat dvojnásobnou mafiánskou vraždou, stěží by je napadlo, že je její rozplétání dovede až k největší korupční bombě posledních let. Při rutinním vyšetřování narazili na ruské zločince a jejich kamaráda, lobbistu Františka Vybírala. Z odposlechu telefonů pak zjistili, že Vybíral za patnáctimilionový úplatek zařizuje u sociálních demokratů pro firmu Bioferm vydání jedné z prvních licencí na výrobu lukrativního „paliva budoucnosti“ – biolihu. (S nápadem na výdej omezeného množství licencí k výrobě biolihu přišla Grossova vláda a pro každého držitele znamenalo toto povolení vstupenku do světa stamilionových či miliardových zisků). Následovalo zatčení Vybírala a šéfa fondu dopravní infrastruktury Josefa Lázničky (ČSSD) a ředitelky kabinetu ministra dopravy Ludmily Schwarzové (ČSSD), které policisté podezřívali, že tuhle korupční smyčku díky svým dobrým kontaktům na šéfy ČSSD zařizují.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Při mapování biolihové aféry přišli detektivové na řadu důležitých informací. Tak například: Vybíral byl podle detektivů účastníkem tajných schůzek ministrů české vlády se známými kombinátory zdejšího podsvětí Františkem MrázkemTomášem Pitrem, kteří v té době…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc