Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Noviny přinesly zprávu, že navzdory policejním nájezdům se ke vzpouře buddhistických mnichů proti krutému totalitnímu režimu v Barmě přidala i dosud zastrašená veřejnost. Dva a půl tisíce lidí se projelo na kolech po pražské magistrále v rámci Dne bez aut. Na svou funkci rezignovala ministryně školství Dana Kuchtová.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Noviny přinesly zprávu, že navzdory policejním nájezdům se ke vzpouře buddhistických mnichů proti krutému totalitnímu režimu v Barmě přidala i dosud zastrašená veřejnost. Dva a půl tisíce lidí se projelo na kolech po pražské magistrále v rámci Dne bez aut. Na svou funkci rezignovala ministryně školství Dana Kuchtová. Za 12 milionů korun byl na aukci v Praze vydražen obraz Josefa Čapka Děvče v růžových šatech (1916). Česko oficiálně zahájilo přípravu na své půlroční předsednictví Evropské unii v roce 2008.

To mi snad dělají naschvál pro mé odlišné názory, komentoval podle zpráv českého tisku prezident Václav Klaus skutečnost, že spolu s jinými politiky musel v newyorské budově OSN vystát frontu na visačku umožňující mu vstup do sálu, kde pak jako jeden ze sta řečníků přednesl svůj pětiminutový názor na realitu a příčiny globálního oteplování. „Cizí novináři v tiskovém středisku se při poslouchání jeho projevu smáli: ,Kdo je ten pán? To snad nemyslí vážně,‘“ popsala MF Dnes reakci nepřipravených posluchačů na Klausův projev, v němž český prezident „ostře odmítl“ většinový názor, že je tváří v tvář probíhajícím změnám klimatu nutno snížit vypouštění jedů do ovzduší. Prezident Klaus poté dementoval zprávu Lidových novin, že jeho projev nevzbudil mezi delegáty vůbec žádnou pozornost a že o něm s výjimkou českých neinformovala žádná média. To není pravda, po projevu za mnou přišel člověk, který patří mezi deset – nebo snad pět – nejvlivnějších politiků světa, a řekl mi, že se mnou v mnohém souhlasí, řekl Lidovým novinám Klaus. Světoví státníci se pak na závěr svého setkání v budově OSN shodli, že podnebí na planetě se mění a že tato změna je do značné míry způsobena lidskou činností – což je třeba co nejdříve energicky změnit. Díky nezištné pomoci stovek informátorů z řad občanů byl na golfovém hřišti v Jinačovicích po pětidenním útěku dopaden pavián Heiko, který uprchl z klece v brněnské zoologické zahradě. Podle informace Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu přestali Češi kupovat konzervy a vrhli se na čerstvé zboží. Premiér Mirek Topolánek obvinil novináře ze „slídění, vydírání, msty a korupce“, čehož všeho se podle ministerského předsedy dopustili svým zájmem o to, komu patří luxusní volvo, které je sice psané na poslankyni a premiérovu novou lásku Lucii Talmanovou, jezdí s ním ovšem sám Topolánek, který přitom do přiznání píše, že nemá žádný soukromý automobil; zveřejněný objev, že na volvo premiérovi půjčili podnikatelé, kterým Topolánek různě pomáhá v jejich aktivitách, vedl ministerského předsedu k výhrůžce, že „je třeba začít diskutovat o zákonu, který by v Čechách reguloval svobodu slova“.

Je to prostě dáno nepoměrem mezi velikostí porcí a úbytkem pohybu, vysvětlil obezitolog Petr Sucharda reportérům Mladé fronty záhadu, jak je možné, že Češi údajně jedí kvalitněji a zdravěji než před deseti lety, ale přitom v obyvatelstvu stále přibývá tlouštíků. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozprášil gang padělatelů stodolarovek. Desítka počítačových firem se přihlásila do soutěže o miliardovou zakázku na informační systém schopný řídit a spravovat peníze českého státu. Bývalý premiér Stanislav Gross, který před časem musel odstoupit pro podezření, že jeho rodinné účty financují peníze vydělané na prostituci, koupil za tři sta milionů korun třetinový balík akcií ve firmě Moravia Energo. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se vrátil z návštěvy Komunistické strany Číny, během níž objevil kouzlo „ostré s‘-čchuanské kuchyně“ a úspěšně lobboval za tamní podnikatelské projekty sponzora ČSSD ECM Group.

Je vzácný, takže to bude drahé jako bejk, řekl majitel ústecké cestovní kanceláře Mplus travel Antonín Fedorjak reportérovi MF Dnes, který naoko projevil zájem o internetovou nabídku Fedorjakovy firmy, že za peníze zorganizuje pro zahraniční turisty lov přísně chráněného rysa ostrovida. V pravoslavné kapli na Masarykově náměstí v Jihlavě vystavili zázračnou ruskou ikonu Panny Marie ronící slzy. Při požáru depozitáře Národního památníku v Mikulčicích zahynul hlídač a shořely cenné dokumenty o vykopávkách z dob Velkomoravské říše.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2007 pod titulkem Minulý týden