Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ivan Reformátor

Ministr vnitra Ivan Langer má na papíře slibnou reformu policie a my dnes s napětím čekáme, jak jeho plán dopadne.

Ministr vnitra Ivan Langer má na papíře slibnou reformu policie a my dnes s napětím čekáme, jak jeho plán dopadne. Už deset let tvrdí každý nový ministr vnitra – nebo čerstvě jmenovaný policejní šéf –, že policie potřebuje reformu, reorganizaci nebo modernizaci. Z policie nám za tu dobu zmizeli plukovníci, kapitáni a další šarže, dnes máme komisaře a policejní rady, místo služby pro odhalování korupce máme úřad pro odhalování finanční kriminality a korupce, ale se skutečnou reformou jsme se za tu dobu nepotkali. A vlastně ani s dobrou analýzou, jakou změnu policie potřebuje.

Nechci puntík, paní kryso

Policejní sbor se samozřejmě od listopadu 1989 změnil a určitě k lepšímu. Možná by se to dalo srovnávat s vývojem ekonomiky: máme se dnes mnohem lépe než v roce 1989, ale na západní sousedy to nestačí. Navíc policisté jsou součástí právního systému, a zatímco změny české ekonomiky jsou u prestižních zahraničních institucí přijímány většinou s pochvalami, tuzemskou vymahatelnost práva stejné instituce kritizují (například tento týden Světová banka). Nechme teď stranou justici a pátrejme po tom, proč je nutné reformovat právě policii a co v ní nefunguje (k tématu též str. 16).

Policie je jednoznačně nejbyrokratičtější tuzemskou institucí. Máme nejvíce policistů na tisíc obyvatel ze všech zemí Evropské unie. Přesto si policisté stále stěžují, že je jich málo, že chybí síly v terénu. Aby ne, když jen na ministerstvu a Policejním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].