Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Amerika proti intelektuálům

Todd Gitlin
(1943) je americký spisovatel a sociolog.

Fotografie: Todd Gitlin - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Fotografie: Todd Gitlin - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Todd Gitlin

(1943) je americký spisovatel a sociolog. Přednáší žurnalistiku a sociologii na Columbia University, je autorem 12 knih, zejména o médiích a politice. Patřil k vůdcům studentského hnutí proti válce ve Vietnamu a je tvrdým kritikem americké pravice.

V předvečer války byla americká veřejnost rozštěpená a k Bushovi se přiklonila, až když začala.Národy se vyznačují tím, že se zdálky jeví jako hladké monolity. Více méně mluvíme o národu jako o osobě a pokračujeme tak ve středověké tradici, v níž například francouzského krále oslovovali „Francie“. Také proto vypouštíme z úst velké výroky o národu především v souvislosti s hlavou státu. To jsou důvody, proč se zdá, jako by gravitační síla George W. Bushe po šest let vázala Ameriku a Američany k jeho obrazu. Nepřekvapuje tedy, že mnoho Evropanů mohlo nabýt dojmu, že američtí intelektuálové přestali Bushe po 11. září 2001 kritizovat.

Například loni v září napsal v New York Review of Books Tony Judt – britský historik, který se usadil v New Yorku – o „podivné smrti liberální Ameriky“. Začal takto: „Proč američtí intelektuálové přijali Bushovu katastrofální zahraniční politiku? Proč mají tak málo co říct k Iráku, Libanonu či k plánům na obsazení Íránu? Jak mohl ten trvalý útok na občanská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].