Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Řek obhajuje Kjóto

Výroky evropského komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase už leckoho zdvihly ze židle, v neposlední řadě i českého prezidenta Václava Klause.

Fotografie: Stavros Dimas. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Stavros Dimas. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Výroky evropského komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase už leckoho zdvihly ze židle, v neposlední řadě i českého prezidenta Václava Klause. Ale čím vlastně? Stavros Dimas je vzděláním ekonomický právník, zkušený parlamentní lobbista a rozhodně žádný fanatický environmentalista. Že by některým lidem vadil sám post, který zastává?

Stavros Dimas vstoupil do politiky v roce 1977. V témž roce se stal zakládajícím členem Institutu Konstantinose Karamanlise, nejvýraznějšího pravicového politika poválečných řeckých dějin. Bezmála třicet let, co Dimas zasedal v řeckém parlamentu, se jeho postoje vždy vyznačovaly bezmeznou loajalitou vůči Nea Dimokratia, pravicově liberální straně, kterou založil právě Konstantinos Karamanlis.

Se zakladatelem nejsilnější řecké pravicové strany spojovaly Dimase těsné vazby na elity amerického byznysu i politiky a silně proevropská, hospodářsky motivovaná orientace. Jako vystudovaný ekonomický právník s americkou zkušeností nemohl Dimas přehlédnout, jaké výhody přinese roztříštěné Evropě společný trh a jednotnější právo. Hned od svého vstupu do politiky tudíž projevoval eminentní zájem o evropskou integraci a aktivně se účastnil jednání, která předcházela vstupu Řecka do Evropského společenství.

Vždy připraven zaskočit

Vlastní Dimasova politická kariéra na domácí půdě je prosta velkých zvratů i zajímavějších momentů. Jako parlamentní pilíř…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].