Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Na kole v kravatě

Městečku Uničov se říká malá Čína. Stačí projet kolem cedule a hned je jasné proč.

Fotografie: Na kole do práce? Jen v přilbě. (Tomáš Prousek v pražské dopravě) artoš • Autor: Respekt
Fotografie: Na kole do práce? Jen v přilbě. (Tomáš Prousek v pražské dopravě) artoš • Autor: Respekt

Městečku Uničov se říká malá Čína. Stačí projet kolem cedule a hned je jasné proč. Všichni tu jezdí na kole. Začalo to už v osmdesátých letech, když končila směna v místních strojírnách, valila se k městu najednou tisícovka cyklistů. Teď jsou strojírny v útlumu, ale kola zůstávájí. Ze všech českých a moravských měst má Uničov největší podíl cyklistiky na dopravě. Do zaměstnání jezdí pořád ještě čtyřicet procent lidí na kolech. S deštníkem, v pantoflích, s nákupem, ve vysokých podpatcích, jsou všude a je jich hodně.

V nádražáckém jezdí do práce pětačtyřicátnice Hana Jajtnerová. „Že by mě kolo bavilo? To ani ne, je to prostě dopravní prostředek,“ říká. Její pes se prý na kole rád povozí jen tak pro zábavu, ona na něm jezdí výhradně z praktických důvodů. Z okraje Uničova to má do práce pět kilometrů, trvá jí to asi dvacet minut. Přes oběd má pauzu, takže stihne zajet ještě na nákup. „Na těch dlažkách to teda hrkoce, ale zase je to dobré, že se nemusíme bát,“ zní její názor na městské cyklostezky.

Radnice tady každý rok vybuduje pár set metrů nových cyklocest: v centru jsou dlážděné červenou dlažbou a užívají je dohromady chodci a cyklisté. Na předměstí vedou podél silnice oddělené asfaltové stezky. Vlastně to vypadá spíš jako v Holandsku. Od roku 2003 radnice rozvíjí „tu našu koncepcu“, jak říká úředník Pavel Hodulák.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].