Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Odsoudili úplatkáře

Stačí k odsouzení za korupci označit člověka, který měl úplatek nabídnout? Ano i ne, ukazuje česká praxe z poslední doby.

Fotografie: Nechoď, Pavle, s pány na led. (Bodyguard Šrytr) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Nechoď, Pavle, s pány na led. (Bodyguard Šrytr) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

I když je tenhle holohlavý tvrďák s tmavými brýlemi a bývalý dlouholetý člen protiteroristické jednotky zvyklý na ledasco, takovouhle ránu ještě nedostal. Královéhradecký soud dal Pavlu Šrytrovi rok a osm měsíců za politické uplácení: podle soudců se totiž pokusil zkorumpovat poslance ČSSD Pavla Ploce, aby přestoupil do jiného politického tábora a zvrátil tím pat loňských voleb. V zemi sevřené korupcí vzbudil trest pozornost. Jednak tím, že se svou přísností odlišuje od obvyklého „vyšumění“ zdejších úplatkářských afér. A za druhé tím, na jak chatrných důkazech stojí.

15 minut a dost

Stačí k odsouzení za korupci označit člověka, který měl úplatek nabídnout? Ano i ne, ukazuje česká praxe z poslední doby. „Budu se bít do poslední chvíle a poženu to klidně až do Štrasburku. Jsou to zmetci, takhle bez důkazů mě odsoudit. Netvrdím o sobě, že jsem neviňátko, ale tohle jsem fakt neudělal,“ rozhořčuje se Pavel Šrytr nad espresem v jedné z pražských kaváren. „Už se mi na to nechce moc vzpomínat,“ říká na chodbě jednoho z malostranských paláců poněkud nejistě poslanec Ploc. „Hodně se mě ten pokus o úplatek osobně dotkl.“K té urážlivé nabídce mělo dojít dva dny po loňských volbách, kdy Pavel Šrytr, osobní řidič a bodyguard podnikatele…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].