Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Euro bude, někdy

Letmý pohled napovídal, že přípravy na přijetí eura běží slušným tempem.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Letmý pohled napovídal, že přípravy na přijetí eura běží slušným tempem. Na jaře vyhlásil ministr financí jako pevné datum rok 2012 a nedávno schválená reforma veřejných financí k tomu měla otevřít cestu. Zbývalo jen, aby termín potvrdila vláda. Minulý týden však nastal problém: Topolánkův kabinet se na poslední chvíli rozhodl, že stanovení pevného data by zemi spíš uškodilo. To je překvapivý obrat.

Raději mlčme

Projekt bez pevného data jako by v českých byrokratických vodách neexistoval. Ekonomové tu větu opakují dokolečka a použil ji i Miroslav Kalousek, když poprvé vystoupil s plánem stanovit první leden roku 2012 jako „den D“. Pevný plán je důležitý i proto, že přípravy přechodu na euro trvají podle dosavadních zkušeností zhruba tři roky. Ten čas zaberou úpravy desítek zákonů, změny účetních systémů firem i úřadů a spuštění informační kampaně. A zhruba tři roky dopředu musí každá země svůj plán potvrdit evropské centrální bance. Aby se tedy splnilo datum 2012, musí se vše rozběhnout nejpozději koncem příštího roku.

„Termín je pro veškeré budoucí plány klíčový,“ krčí rameny ve své kanceláři na ministerstvu financí Oldřich Dědek. Ve funkci národního koordinátora pro přijetí eura připravoval klíčový dokument posledního půl roku. Minulý týden jej poslal do vlády, letopočet s dvanáctkou na konci ale musel na poslední chvíli vymazat. „Konečné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].