Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

V Makru v Hradci Králové se prodávaly plesnivé párky. Po včelím bodnutí zemřel na Berounsku jedenapadesátiletý alergik. Začala sezona pálení meruněk. Při pozorování shluku galaxií označovaného jako CL0958+4702, který je od Země vzdálen 5 miliard světelných let, zpozorovali astronomové ve Spitzerově vesmírném teleskopu oblast, v níž dochází ke srážce čtyř masivních galaxií tvořených stovkami miliard hvězd.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V Makru v Hradci Králové se prodávaly plesnivé párky. Po včelím bodnutí zemřel na Berounsku jedenapadesátiletý alergik. Začala sezona pálení meruněk. Při pozorování shluku galaxií označovaného jako CL0958+4702, který je od Země vzdálen 5 miliard světelných let, zpozorovali astronomové ve Spitzerově vesmírném teleskopu oblast, v níž dochází ke srážce čtyř masivních galaxií tvořených stovkami miliard hvězd.

Přirovnal bych to ke srážce čtyř velkých nákladních aut plně naložených pískem, při které se zrnka, stejně jako hvězdy, rozletí do všech stran, popsal událost pro noviny Kenneth Rines z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics a média připomněla, že díky Spitzerově kosmickému dalekohledu objevili vědci loni mlhovinu skrytou ve středu Mléčné dráhy, která svým tvarem připomíná matku života a inteligence – dvojšroubovici DNA. Stoupající akcie Komerční banky zadržely pád pražské burzy. Uplynulo 62 let od výbuchu atomové bomby nad Hirošimou. Remoska oslavila padesáté narozeniny. Z šíření poplašné zprávy obvinila policie dva umělce ze skupiny Ztohoven, kteří se letos vlomili do ranního pořadu Panorama v České televizi a zamontovali do přímého přenosu z tuzemských hor inscenované záběry jaderného výbuchu nad Krkonošemi. Výpadek elektrického proudu odstřihl od peněz v bankomatech klienty České spořitelny.

Americká Sněmovna reprezentantů schválila finance na stavbu radarové základny v Česku. Žalobce Arif Salichov zastavil trestní stíhání z korupce podezřelého vicepremiéra Jiřího Čunka. Naše ambasáda mi řekla, že je to příliš velké riziko – ti lidé tu prý chtějí zůstat za každou cenu, třeba i pod fingovaným sňatkem; nedávno se jim prý takhle vrátila domů z dvoučlenné delegace jen polovina, vysvětlil ředitel píseckého folklorního festivalu Pavel Brůžek, proč na jeho akci nevystoupí ohlášený nigerijský soubor Hasog Performing Arts Group, jehož členové nedostali česká vstupní víza. Na pivních slavnostech v Humpolci se rozdávalo zdarma nealkoholické pivo. Suť z demolované pece zavalila dělníka tmaňské vápenky. V Ostrově u Bezdružic uhořela mladá žena, která se do svého hořícího domku vrátila pro zapomenuté kotě.

Média informovala o velké demonstraci v indickém Dillí, na které tisíce Tibeťanů vyhnaných z domova armádou komunistické Číny protestovaly proti blížícím se olympijským hrám, které by se z rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru měly konat příští rok v Pekingu. Státní zástupce požádal sněmovnu o vydání komunistického poslance Josefa Vondrušky, který je obviněn z toho, že v 80. letech jako bachař jednoho z tehdejších nejhorších kriminálů – Minkovic u Liberce – mučil politické vězně. Výraz milenka je obecně vnímán jako označení osoby, jejíž postavení v rámci partnerského vztahu není řádné ani čestné, dokonce může být toto označení vnímáno jako hanlivé, napsal do redakce deníku Blesk JUDr. Tomáš Sokol, najatý bývalým premiérem Jiřím Paroubkem na to, aby bulvárním novinám vysvětlil, že by Paroubkovu současnou přítelkyni Petru Kováčovou neměly v titulcích nazývat „dehonestujícím slovem milenka“; dotázaní a tiskem vzápětí široce citovaní jazykovědci ovšem Sokolovu argumentaci označili za naprostý nesmysl s tím, že „jazykově v sobě slovo milenka nenese ani stín hanlivosti, ale prostě označuje milou, milovanou bytost“. Chemický Andrej Babiš ovládl kostelecká jatka.

Na Otavě u Kestřan proběhlo pravidelné letní rýžování zlata. Kvůli stoupajícímu počtu hodně pracovně vytížených Čechů se tuzemské banky rozhodly zavést večerní provoz. Za řízení a havárii v těžké opilosti dostal dvouletou podmínku a čtyřletý zákaz řízení bývalý šéf dopravní policie ve Frýdku-Místku Michael Čaš. Levnější léky srazily zisk společnosti Zentiva. Prezident republiky Václav Klaus si před odjezdem na dovolenou koupil za osm a půl milionu korun dům v pražské Libni a oznámil, že koncem léta hodlá odjet do New Yorku a ohromit OSN. Tam se totiž sejdou samí ti Goreové, takže budou šokováni mým razantním projevem, řekl deníku Právo prezident Klaus, který je pozván, aby před začátkem zářijové schůze Valného shromáždění OSN představil zájemcům mezi delegáty svůj pohled na globální oteplování. Helena Štáchová byla soudně potvrzena jako výhradní majitelka Spejbla a Hurvínka. Nad Vysokým Mýtem závodily větroně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].