Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kupte si Broučka

Znělo to dobře a vypadalo to jednoduše. Co takhle vydat na jednom DVD to nejlepší, co loni zesnulý režisér Jan Špáta natočil během celého života?

Fotografie: Máš oči jako knoflíčky, Broučku. - Autor: Česká televize • Autor: Respekt
Fotografie: Máš oči jako knoflíčky, Broučku. - Autor: Česká televize • Autor: Respekt

Znělo to dobře a vypadalo to jednoduše. Co takhle vydat na jednom DVD to nejlepší, co loni zesnulý režisér Jan Špáta natočil během celého života? Proč ne – jenže ještě předtím, než se filmařka Olga Sommerová do výběru manželových filmů pustila, dorazily dvě nepříjemné zprávy. Převedení starých negativů na disky vyjde na miliony. A je otázka, jestli to vůbec bude možné: podnik, kde její manžel po většinu života působil a kde jsou originály uložené, je vlastně už roky v rozkladu a zjistit, co se dnes děje za jeho zdmi, je skoro nemožné.

Ten příběh přitom stojí za pozornost minimálně stejně jako zprávy o krachu českých průmyslových podniků, které před časem plnily stránky novin i obsah předvolebních mítinků. S pokračující agonií Krátkého filmu – tedy ateliérů, které po válce proslavily české filmaře v celém světě – totiž Češi ztrácejí něco, co je na rozdíl od traktorů a turbín nenahraditelné: ať už přelomové animované filmy, originální loutky nebo kus vlastní historie zachycený na kilometrech filmového pásu.

Podivná smlouva

Zámožnější sběratelé filmových kuriozit začátkem letošního roku zpozorněli. Zjistili totiž, že hrdinové českých večerníčků a animovaných filmů jsou k dispozici. A to doslova: kdo má zbytečných pár set tisíc, může si od firmy Krátký film, a. s., koupit třeba originál jednoho z broučků nebo dinosaura z Cesty do pravěku.

Návštěvníci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].