Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Má vést pobyt ve vězení k nápravě odsouzeného, nebo to má být jen trest, který znepříjemní život?

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Má vést pobyt ve vězení k nápravě odsouzeného, nebo to má být jen trest, který znepříjemní život? Většina by zřejmě odpověděla, že kombinace obojího. Zdá se ale, že vězeňský systém vážně selhává, protože kriminálníci se většinou po odpykání trestu vracejí za katr. Nevědí si totiž rady s nabytou svobodou a nikdo jim s tím ani nepomáhá. Článek Tomáše Sachra (na str. 8) ukazuje příběh muže, který je onou pověstnou výjimkou potvrzující pravidlo, neboť dokázal začít nový život. Text zároveň popisuje důvody, proč se napravování hříšníků nedaří.

Mohutné demonstrace a parlamentní volby v Turecku znovu rozběhly debatu o tom, jestli tato země patří do Evropské unie a jestli ji lze řadit mezi demokratické společnosti. Požádali jsme renomovaného tureckého komentátora Mustafu Akyola (viz protější strana), kterého můžete znát například ze stránek The New York Times, aby nabídl pohled z nitra této klíčové země.

A nyní krátká zpráva z nitra redakce. Jestli lze mezi otce zakladatele tohoto časopisu někoho počítat, je to vedle Ivana Lampera nepochybně Tomáš Pěkný. V redakci setrval až do minulého týdne, kdy se rozhodl odejít do penze. Ačkoli se tomu úpěnlivě brání, pamětníci začátků vzpomínají na to, že to byl právě on, kdo vnesl spolu s Lamperem do Respektu do té doby nepoznaný editorský systém a vysoké nároky na kvalitu textů. Kritičnost si udržel až dodnes, stejně jako neopakovatelnou vstřícnost, která dělala spolupráci s ním tak příjemnou. Patří mu za to obrovský dík. Lítost z odchodu zmírňuje jen to, že bude s redakcí i nadále v kontaktu. Bude muset.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2007 pod titulkem Editorial