Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ecce homo Křesadlo

Zřejmě žádný český spisovatel druhé poloviny 20. století nepsal tak osobitě a tak mnoho, a přitom zůstal tak neznámý a nedoceněný jako Jan Křesadlo.

Fotografie: Křesadlo: pro kritiky je těžko stravitelný. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Křesadlo: pro kritiky je těžko stravitelný. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Zřejmě žádný český spisovatel druhé poloviny 20. století nepsal tak osobitě a tak mnoho, a přitom zůstal tak neznámý a nedoceněný jako Jan Křesadlo. Příčinou je spisovatelova emigrace do Británie i skutečnost, že jeho genialita je pro některé čtenáře (a některé literární kritiky) jen těžko stravitelná.

Proto četbu Křesadlových netradičních románů a básní, hemžících se citacemi v nějakých patnácti světových (a tří zaniklých a tří neexistujících) jazycích, odložili na neurčito.

Pokud dosud nejste obdivovateli Křesadlova alegorického debutu Mrchopěvci (dopsal jej ve věku 53 let), neodolatelně vtipného „románu se zpěvy“ Vara Guru nebo muzikologicko-ornitologického trojrománu Fuga Trium, zkuste se naladit na Křesadlovu sci-fi vlnu na stránkách www.kresadlo.cz. Václava Pinkavu, PhDr., CSc., Mphil., PhD., spisovatele, překladatele, psychologa a sexuologa, malíře, hudebního skladatele, muzikanta, matematického logika, filozofa, polyglota, přírodovědce, astrologa a člověka s chorobně vynikající pamětí nám zde představuje jeden z jeho tří synů Václav (dalšího z nich, Jana Pinkavu, známe jako držitele Oscara za animovaný snímek Geriho hra). Najdete tu taky třeba Křesadlovu opulentní bibliografii s ukázkami, zvukový záznam částí jeho Glagolské mše, zmenšeniny maleb nebo odkazy na knihy, které o něm vyšly.

Autorka je doktorandkou na FSV UK.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2007 pod titulkem Ecce homo Křesadlo