Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Když se politici rozvádějí

Mít milostné aféry je běžná věc a veřejným činitelům by v nich jistě nezabránil zákon ani veřejné mínění. Otázka v souladu s dobrými mravy tedy nezní: Může být politik nevěrný? Měla by znít jinak: Dá se důvěřovat politikům, kteří na vrcholu kariéry opouštějí své dlouholeté partnerky, které jim pomáhaly při cestě vzhůru?

Ještě nedávno se Jiří Paroubek pohoršoval nad rozpadem manželství Mirka Topolánka, teď se rozvádí sám a také kvůli atraktivní mladší ženě. Mít milostné aféry je běžná věc a veřejným činitelům by v nich jistě nezabránil zákon ani veřejné mínění. Otázka v souladu s dobrými mravy tedy nezní: Může být politik nevěrný? Měla by znít jinak: Dá se důvěřovat politikům, kteří na vrcholu kariéry opouštějí své dlouholeté partnerky, které jim pomáhaly při cestě vzhůru?

Jenže takhle se ptát není u nás zvykem a lidé převážně soudí, že oba muži nedělají nic šokujícího. Vždyť k podobným rozvodům dochází dnes a denně a nakonec je každý přežije. Obě zhrzené manželky navíc příliš nevzbuzují soucit a představily se veřejnosti jako samostatné osobnosti, které se o sebe umějí postarat. Každý známe příklady opouštěných žen i mužů, kteří na rozdíl od nich na tom jsou po rozvodu opravdu bledě. A vůbec: soukromí špičkových politiků je dobrý námět k anekdotám. Ale pokud nemáme důkazy, že prostopášnost svých představitelů financujeme z daní nebo že politici překračují zákon, nemělo by nás zajímat. Jenže to bychom o soukromí politiků nesměli zakopávat tak často.

Lákavý svět bulváru

Dokonce i v liberálně naladěné české společnosti působí dvojrozvodová historie nepříjemně a necivilizovaně. Nejde jen o trapně otřepaný příběh o padesátnících, kteří mění ženu za mladší model. Svět vztahů je složitý a nedá se hodnotit zvenku. Nevěra sice není nic obdivuhodného, ale soudit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].