0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře8. 7. 20076 minut

Když se politici rozvádějí

Mít milostné aféry je běžná věc a veřejným činitelům by v nich jistě nezabránil zákon ani veřejné mínění. Otázka v souladu s dobrými mravy tedy nezní: Může být politik nevěrný? Měla by znít jinak: Dá se důvěřovat politikům, kteří na vrcholu kariéry opouštějí své dlouholeté partnerky, které jim pomáhaly při cestě vzhůru?

  • Autor: Respekt

Ještě nedávno se Jiří Paroubek pohoršoval nad rozpadem manželství Mirka Topolánka, teď se rozvádí sám a také kvůli atraktivní mladší ženě. Mít milostné aféry je běžná věc a veřejným činitelům by v nich jistě nezabránil zákon ani veřejné mínění. Otázka v souladu s dobrými mravy tedy nezní: Může být politik nevěrný? Měla by znít jinak: Dá se důvěřovat politikům, kteří na vrcholu kariéry opouštějí své dlouholeté partnerky, které jim pomáhaly při cestě vzhůru?

Jenže takhle se ptát není u nás zvykem a lidé převážně soudí, že oba muži nedělají nic šokujícího. Vždyť k podobným rozvodům dochází dnes a denně a nakonec je každý přežije. Obě zhrzené manželky navíc příliš nevzbuzují soucit a představily se veřejnosti jako samostatné osobnosti, které se o sebe umějí postarat. Každý známe příklady opouštěných žen i mužů, kteří na rozdíl od nich na tom jsou po rozvodu opravdu bledě. A vůbec: soukromí špičkových politiků je dobrý námět k anekdotám. Ale pokud nemáme důkazy, že prostopášnost svých představitelů financujeme z daní nebo že politici překračují zákon, nemělo by nás zajímat. Jenže to bychom o soukromí politiků nesměli zakopávat tak často.

Lákavý svět bulváru

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Dokonce i v liberálně naladěné české společnosti působí dvojrozvodová historie nepříjemně a necivilizovaně. Nejde jen o trapně otřepaný příběh o padesátnících, kteří mění ženu za mladší model. Svět vztahů je složitý a nedá se hodnotit zvenku. Nevěra sice není nic obdivuhodného, ale soudit…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc