Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výběr z webu

Předsudky se týkají i mužů

O diskriminaci žen už se toho napsalo i namluvilo hodně. Ale co o diskriminaci mužů? O té se příliš nehovoří.

ZELENKOVA.BLOG.RESPEKT.CZ

O diskriminaci žen už se toho napsalo i namluvilo hodně. Ale co o diskriminaci mužů? O té se příliš nehovoří. Podle některých totiž vůbec neexistuje, a když už, tak vůbec nestojí za to, aby se řešila – byli to totiž muži, kteří po staletí ovládali ženy, takže nemají nárok na to, aby se nyní proti jakémukoli „útisku“ ohrazovali.

Jenže tak jednoduché to není. Svěřování dětí po rozvodu do péče otců – otcové, kteří se v rámci rodičovské dovolené starají o své děti, muži, kteří se o domácí práce dělí s ženami, muži, kteří vykonávají profese, jež doposud náležely pouze ženám… ti všichni jsou u nás stále vnímáni jako něco neobvyklého a nepatřičného, zkrátka jako kuriozita.

Nedávno jsem se setkala se zajímavým příkladem – v nemocnici vykonával povolání zdravotní sestry muž, absolvent vyšší odborné zdravotnické školy. Pokaždé, když přijel k nové pacientce, musel odpovídat na otázku: A vy jste kdo, vy jste jako sestra? Jejda, muž pracuje jako zdravotní sestra! Očividně byl na takové reakce připraven, v žertu totiž odpovídal: Jmenuji se tak a tak, jsem všeobecná zdravotní sestra.

Možná je to úsměvný příklad, v konečném důsledku ale nikoli, uvážíme-li, že pacienti a pacientky přistupovali k tomuto muži s předsudky. Kritiky se přitom vždy nedopouští jen opačné pohlaví, ale i muži vůči mužům, ženy vůči ženám…

Tento příklad z praxe je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].