Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Není to tak dávno, co futurologové, opojeni minulým stoletím, fyziky viděli budoucího člověka jako asketu. Nuže, začátek nového století tuto předpověď definitivně vyvrací.

Fotografie: Martin M. Šimečka. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Martin M. Šimečka. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Není to tak dávno, co futurologové, opojeni minulým stoletím, fyziky viděli budoucího člověka jako asketu: namísto toho, aby se namáhavě cpal řízkem s brambory, hodí si do pusy hrst výživných pilulek a usedá opět za počítač. Jeho hlava se bude zvětšovat na úkor těla, zuby evolučně zmizí jako nepotřebné.

Nuže, začátek nového století tuto předpověď definitivně vyvrací. Lidé nejenže jedí čím dál tím raději (Jamie Oliver by mohl vyprávět), ale přibývá těch, co odmítají jakékoli pilulky, jež by mohly být do toho řízku záludně vpašovány zadními dvířky. A to už i v Česku, jak píše Respekt na stranách 8 a 9. Biopotraviny z Německa dobývají supermarkety a mysl Čechů. Národní hrdost, kterou měla pěstovat značka Klasa, začíná ustupovat před touhou dostat do žaludku co nejméně chemie a genetických mutací.

Možná to vše souvisí také s tím, že 20. století fyziky střídá 21. století biologie, jak píše v komentáři na vedlejší straně (a v tématu na stranách 17 až 19) týdeník The Economist. Touha dopátrat se podstaty hmoty a vesmíru sice neutuchá, ale vedle ní sílí touha dopátrat se podstaty života. Ze světových laboratoří se řinou objevy o dosud netušené funkci RNA a na spadnutí je přepsání evoluční teorie.

A ještě několik slov ve vlastní věci. Respekt v minulém týdnu vyhrál další soud, letos už několikátý. Vrchní soud v Praze zamítl v plném rozsahu žalobu někdejšího spolumajitele televize Prima Ivana Zacha. Šlo o žalobu na některé věty článku Klausův přítel v hledáčku BIS, který vyšel skoro před čtyřmi lety a který se zabýval Alexadrem Rebjonkem a jeho obchodní spoluprací se Zachem a tím, co o tom vypátrala BIS.

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení Vám přeje

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2007 pod titulkem Editorial