Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Z dopisů od našich čtenářů.

Čunek drtí politickou scénu

Konec vsetínského snu,Respekt č. 24/07

Špička ledovce

Je až dojemné, jak na jedné straně jde autor nekompromisně proti Jiřímu Čunkovi, a na straně druhé zlehčuje e-maily mezi údajnou svědkyní Urbanovou a vyšetřovatelem Šošovičkou. Prý se to dle striktního výkladu zákona nesmí, ale většinou jde prý jen o banality. Jak to může autor vědět? Jak to může obhajoba zjistit? Tyto pokoutní praktiky nemají co do činění s lidskými právy. To by se potom mohly zrušit výslechy a vůbec veškerá jejich dokumentace a vyšetřovatel by si komunikoval se svědky a obviněnými, jak by ho napadlo.

A ještě ke glose Konec vsetínského snu. Je krásné, jak autor obhajuje vyřazení Vsetína

z extraligy. Že se to událo ze zcela jiných příčin, než autor uvádí, po kartelové dohodě českých klubů a jen kvůli tomu, že APK si před rokem zavařila sama situaci s uzavřením extraligy a počet klubů se letos najednou zvýšil, ho vůbec nezajímá. České kluby aplikovaly vůči Vsetínu zcela jiný mustr než vůči ostatním klubům. Jak jinak chápat, že kapitánovi Stantienovi Vsetín nedluží ani korunu, kdežto vůči Českým Budějovicím má stále pohledávku. Ani autorem předkládané morální ospravedlnění vyhození Vsetína vůbec neobstojí. To potom by se musel „pakovat“ hodně rychle z extraligy např. Liberec díky svému hlavnímu penězovodu firmě Syner. Kdo jste viděl na YouTube losování ohledně zakázky na stavbu hokejové haly v Karlových Varech, kterou firma Syner nakonec „šťastně“ získala, víte, o čem mluvím. A to byla jenom špička ledovce.

Vojtěch Navrátil, Kroměříž

Pohoda s ptačí chřipkou,Respekt č. 24/07

Lidé si z ptačí chřipky utahují

Když má v Česku někde spadnout víc než běžný deštíček, musí meteorologové horem dolem veřejnost ujišťovat, že povodně nehrozí, a to i době, kdy je země vyprahlá na troud. Proč? Zažili jsme pár mohutných povodní, které zemi ochromily, a teď jsme na mokré nebezpečí citliví.

Jinde mají uši nastražené na jiné hrozby. Předsedám vědecké společnosti, která loni pořádala každoroční konferenci v Británii. V lednu nám e-mailoval zpanikařený kolega z Bristolu, že bude muset srpnový kongres zrušit, protože kvůli ptačí chřipce lidé nepřijedou, a i kdyby, úřady je nejspíš na ostrov vůbec nepustí. Nechápal jsem, až mi došlo, jak Brity vyděsily nedávné epidemie BSE a slintavky, které končily apokalyptickým vybíjením zvířat a otřásly ekonomikou venkova.

My jsme tu už dlouho žádnou pořádnou epidemii (ani zvířecí) neměli. A tak si lidé z ptačí chřipky utahují a úřady chlácholí. Autorka tvrdí, že „teď už víme, že panika kolem hrozící epidemie se ukázala jako nadsazená“. Hloupost. Nikdo ze světových epidemiologů netvrdil, že ptačí chřipka mezi lidmi vypukne do svatého Jána. Dá-li Pán Bůh, nepřijde nikdy. Ale letos hrozí stejně jako loni.

Proti reálnému riziku, že každý dvacátý se zadusí krví z plic rozleptaných vlastní zešílenou imunitou, se stojí za to pojistit. Stát nevyhodil 300 milionů korun za Tamiflu zbytečně a na informační kampaň měl dát víc než nicotných

2,7 milionu korun. Stíhačky a stodenní zásoby ropy, které, doufejme, také nikdy nebudeme doopravdy potřebovat, stojí „zbytečně“ mnohem větší hory peněz, ale buďme rádi, že je máme.

Opravdu cynická je pak autorčina domněnka, že chovatelé, kteří museli pobít drůbež ve svých chovech, jsou vítězové (= vydělali na tom). Mnete si ruce, když vám někdo nabourá auto? Vždyť přece dostanete peníze od pojišťovny!

Marek Špinka

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].