Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

V jednom nedávném komentáři jsme kritizovali, jak se v Česku plýtvá slovem reforma.

Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V jednom nedávném komentáři jsme kritizovali, jak se v Česku plýtvá slovem reforma. Tímto výrazem se označuje kdejaká drobnost a diskutujícímu, který jím obratně a dlouho pohazuje, se hned začne říkat odborník. Zdá se, že nyní míříme do opačného extrému. Vláda se tváří, že slovo reforma nikdy nevypustila z úst, prý chystá pro tuto zemi jen záchranný batoh, vlastně takový batůžek. Koaliční politici evidentně vsadili na to, že Čechy, známé to turistické nadšence, odkaz na konejšivou pěší túru uklidní. Jenže i batoh se může časem pěkně pronést.

Mohlo by se zdát příjemné, že konečně z médií zmizí nabubřelá tvrzení, že vláda chystá „největší reformu veřejných financí v historii“. Jenže není nic příjemného na tom, že kabinet zpochybňuje i tu kašičku, kterou před několika týdny uvařil.

Týdeník Respekt vždy potřebu reformy veřejných financí podporoval, protože je důležitá pro budoucnost této země – také z toho důvodu jí věnujeme část komentářůdomácího zpravodajství. Nejde však jen o veřejné finance, ale také o změny ve zdravotnictví či v sociální oblasti. Proto poskytujeme větší prostor tématu jeslí a školek.

Nejhůře se řeší problémy, které na první pohled nevidíme. Když se nebude dařit ekonomice, pocítí to každý. Stejně tak si téměř každý, kdo má děti, uvědomí nedostatek školek. Jenže na pozvolné ubývání zdejší vody se upozorňuje mnohem hůře. Katastrofické scénáře se poslouchají špatně a hlavně, proč jim vůbec věnovat pozornost, když jsou v obchodech stále plné regály různých nápojů a doma teče voda z kohoutku? Nicméně odborníci varují, že vody ve zdejších končinách ubývá a je třeba s tím začít něco dělat. Můžete si o tom přečíst na straně 17, v našem hlavním článku.

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2007 pod titulkem Editorial