Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Policii musí vést nová generace

Ivan Langer dlouhá léta zastával pozici stínového ministra vnitra, v současnosti je ministrem vnitra Topolánkovy vlády.

Fotografie: Ivan Langer. • Autor: Respekt
Fotografie: Ivan Langer. • Autor: Respekt

Ivan Langerse narodil 1. 1. 1967 v Olomouci. Vystudoval medicínu ve svém rodném městě, začal tu studovat i práva, která pak dokončil v Praze. Celou kariéru prožil ve státní správě a politice. Začínal jako tajemník ministra spravedlnosti, od roku 1996 je nepřetržitě poslancem ODS, v letech 1998–2006 byl místopředsedou Poslanecké sněmovny. Je místopředsedou ODS (ve straně od roku 1991). Dlouhá léta zastával pozici stínového ministra vnitra, v současnosti je ministrem vnitra Topolánkovy vlády. Ivan Langer je ženatý a má dvě děti.

Jste významným politikem vládní strany, která prochází krizí. Začneme u stranického šéfa Mirka Topolánka. V poslední době ztrácí nervy, nezvládá situaci s přehledem. Nezačíná se mu strana rozpadat?

Tak se na to mohou dívat lidi, kteří ho vnímají jen ve veřejně vypjatých situacích. Možná na tom má svůj podíl i to, čemu říkám štvanice na Topolánka ze strany bulvárních periodik; bohužel se k nim přidávají i ta, co si říkají seriózní. Je třeba si uvědomit, že Mirek žije už přinejmenším rok v neuvěřitelném časovém a pracovním presu. Musím říct, že obdivuji jeho schopnost rychlé regenerace, znám jen málo lidí, kteří dokážou tak intenzivně pracovat v takovém zápřahu, být v takovém vypětí tak dlouhou dobu.

Řekl bych, že seriózní média chovají k Topolánkovi většinou jisté sympatie. Není problém spíš ve vaší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].