Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Asijci zápolí s americkým snem

Čo Sung-hü je už dva týdny mrtev, stejně jako 32 obětí jeho střelby, ale v médiích žije dále. Senzační záběry z místa činu na virginské polytechnice vystřídaly neméně senzační „výpravy do mozku vraha“.

Fotografie: Opravdu za to mohou ONI? Spolužáci vzpomínají na mrtvé přátele, virginská univerzita. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Opravdu za to mohou ONI? Spolužáci vzpomínají na mrtvé přátele, virginská univerzita. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Čo Sung-hü je už dva týdny mrtev, stejně jako 32 obětí jeho střelby, ale v médiích žije dále. Senzační záběry z místa činu na virginské polytechnice vystřídaly neméně senzační „výpravy do mozku vraha“. Vedle škatulky „cizinec“ se pozornost soustředí na atribut „šílenec“.

Odhad, že jde o choromyslného člověka, inspirovalo „slavné“ masové vraždění studenta Charlese Whitmana, který v roce 1966 úspěšně ostřeloval univerzitní kampus v texaském Austinu, poté co chladnokrevně zabil svoji ženu i matku a zanechal dopisy na vysvětlenou. Při pitvě byl u Whitmana nalezen nádor na mozku, který přímo ovlivnil jeho schopnost sebekontroly. Tento bývalý mariňák trpěl dlouhodobým tlakem nároků svého přísného otce, se kterým se nedokázal vyrovnat. Ze vzorného studenta se – stejně jako Čo Sung-hü – proměnil v masového vraha. Jenže co mají oba případy společného kromě toho, že se odehrály na prestižních vysokých školách?

Pohlédněme však i na méně mediální stranu mince. Jaké prostředí skýtají americké univerzity? Jak se soutěživostí a stresem zápolí lidé z přistěhovaleckých komunit a cizinci? Tyto věci nelze úplně zobecňovat. Přesto mohou naznačit, kde se v inteligentním asijském Američanovi vzala temná zášť, kterou nedokázal uřídit.

Mýtus modelové menšiny

Čo Sung-hü byl jako syn korejských přistěhovalců do USA na nejlepší cestě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].