Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sněmovna potřebuje provětrat

Vláda se kvůli tomu bojí předložit reformu daní a výdajů státu, ministr financí se strachuje o podobu státního rozpočtu a šéf rezortu vnitra proto odkládá modernizaci policie.

V parlamentu vznikl paralelní svět politiky, který se vymkl kontrole. Je nejvyšší čas ho jednou provždy zrušit.

Vláda se kvůli tomu bojí předložit reformu daní a výdajů státu, ministr financí se strachuje o podobu státního rozpočtu a šéf rezortu vnitra proto odkládá modernizaci policie. Umělecká tvořivost poslanců je zkrátka zdrojem mnoha obav. Zkušenost s fungováním zdejšího parlamentního systému totiž dokazuje, že i z nadějného návrhu zákona se během chvíle stane nebezpečná novela, která jde úplně proti původnímu návrhu. A mnohdy nikdo ani neví, jak se to vlastně stalo. Jak je to možné?

Poslanci se naučili zneužívat možnost podávání pozměňovacích návrhů, kterými mohou zasahovat do předkládaných zákonů. Pravomoc, jež měla sloužit k vychytávání chyb, se tak změnila v noční můru. A ta se dnes vznáší i nad ohlašovanými reformami.

Že jsou poslanci potenciální hrozbou, dokazují i příklady z minulosti. Nejčastěji se mluví o tzv. přílepcích, tedy že se například k zákonu o dluhopisném programu přilepí zákon o zvýšení příspěvků pro politické strany. Nebo ještě horší příklad, kdy se k zákonu o zrušení Fondu národního majetku přihodí návrh na dvoumiliardové odškodnění jedné z nejbohatších firem v Česku PPF. Nebýt Ústavního soudu, tento absurdní návrh by vešel v platnost.

Když se pak Respekt ptal poslanců, proč hlasovali ve prospěch PPF, téměř nikdo nebyl schopen své počínání vysvětlit. Prostě jim „někdo“ v jejich poslaneckém klubu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].