0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Trendy15. 4. 20075 minut

Štěnice v evropském domě

Bez ohledu na diplomatické úsměvy si Západ představuje dnešní Rusko jako velký zaneřáděný pokoj se špinavými okny a štěnicemi ve společném evropském domě.

Fotografie: Viktor Jerofejev. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Viktor Jerofejev. - Autor: ČTK, www.ctk.cz
Fotografie: Viktor Jerofejev. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Viktor Jerofejev

(1947) je ruský spisovatel, uznávaný je i coby editor a literární organizátor. Žije v Moskvě, část dětství strávil v Paříži. Jeho román Ruská krasavice (česky 1992) byl přeložen do více než 20 jazyků. V roce 1979 byl jedním z autorů a organizátorů samizdatového sborníku Almanach, který mu vynesl zákaz publikování. Koncem 90. let sestavil dnes už slavnou antologii povídek Ruské květy zla (vyšlo ve slovenštině).

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Bez ohledu na diplomatické úsměvy si Západ představuje dnešní Rusko jako velký zaneřáděný pokoj se špinavými okny a štěnicemi ve společném evropském domě. Západ je rozhořčen, že Rusové ne a ne vzít do ruky kbelík s hadrem.

Zdá se, že západní trpělivost se chýlí ke konci. Proti obydlí nakaženému mikroby se začíná vést nový typ studené války – mediální válka, u níž nehrozí, že přeroste do válečného konfliktu, nicméně směřuje k vzájemnému odcizení. Západ trestá Rusko za nedodržování etické hygieny tím, že tvoří jeho mimořádně odpudivý obraz.

Odpovědět tím, že Rusko je vzorné, znamená především zesměšnit sebe sama. Veřejné mínění v Rusku je sice rozpolcené, ale neznám jediného člověka, který by byl spokojen s korupcí, bezduchou byrokracií, se situací v armádě, se zdravotnictvím, školským systémem, vysokými cenami bytů a tak dále. Navzdory tomu a navzdory všem neštěstím však Rusko sebe samo nevnímá – a také nemůže vnímat …

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc