Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Záviš z Bruselu

Před Čechy se otevřela další pokladnice evropských fondů, tentokrát s bezmála osmi sty miliardami korun, které mají vydláždit další civilizační cestu tohoto regionu.

Lenost zdejších úředníků zrodila nový byznys: průvodce na cestě k pokladům.

Před Čechy se otevřela další pokladnice evropských fondů, tentokrát s bezmála osmi sty miliardami korun, které mají vydláždit další civilizační cestu tohoto regionu. Vyznat se na cestě k bruselským penězům ve složité spleti byrokratických pravidel je ale pro laika takřka nemožné. A protože na rozdíl od vyspělejších zemí neumějí klubko rozmotat ani místní úředníci, přibývá geometrickou řadou specialistů, kteří se k penězům z Unie umějí dostat (nebo to alespoň úspěšně předstírají). Přestože nejsou levní, zájem o jejich služby stoupá.

Nešlo to

Jiří Hanuš provozuje už deset let v Hluboké nad Vltavou restauraci Na Růžku. Na první červen chystá velkou slávu: přímo na náměstí jihočeského městečka otevře hotel pojmenovaný po šlechtici Záviši z Falkenštejna, jenž zde byl podle legendy popraven. Sáhl do našetřených peněz, vzal si úvěr, ale pak mu došlo, že v jednom z evropských fondů leží peníze přímo určené na podporu cestovního ruchu, konkrétně rekonstrukci či výstavbu hotelů a penzionů. Pan Hanuš umí točit pivo, ale jak by ty peníze mohl z Bruselu dostat na své konto, neměl ponětí.

Přesto mu nakonec Unie ulehčila bezmála čtyřmi miliony korun. Musel však vyhledat českobudějovickou firmu G-project, která prodává svou schopnost sehnat evropské peníze. „Je to jediné řešení, které normální člověk má,“ vysvětluje Jiří Hanuš. Protože se o evropské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].