Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proč tak riskovali kvůli Čunkovi?

Až dosud mohl vzbuzovat Jiří Čunek s nejasným financováním svého majetku útrpné pousmání, to když si amatérským kličkováním akorát přitěžoval.

Fotografie: Vaškůj: kvůli ministrovi třeba i za mříže. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Vaškůj: kvůli ministrovi třeba i za mříže. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Až dosud mohl vzbuzovat Jiří Čunek s nejasným financováním svého majetku útrpné pousmání, to když si amatérským kličkováním akorát přitěžoval. Nicméně úplatkářská akce Romana Vaškůje, Petra Šmiřáka a Vlastimila Zubíka už nese určité rysy toho, co se v právnické terminologii nazývá zločinné spolčení. Fakt, že první dva muži nabízeli korunní svědkyni proti Čunkovi – Marcele Urbanové – úplatek, nezpochybňuje nikdo. Jen jde o to zjistit, kde se u těchto mužů vzal tak silný motiv takhle riskovat a nakolik byl do operace zasvěcen místopředseda vlády. Pokud ano, je to možná závažný případ prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.

Ubytovna Marriot

Slovo „kontroverzní“, používané v médiích v souvislosti se jménem podnikatele Vaškůje, nevyjadřuje dost silně jeho životní osud. Totalitní úředníček Vaškůj založil počátkem 90. let firmu COWITRA, zabývající se obchodováním s naftou. Už v roce 1992 měla firma obrat jedenáct miliard korun. Slibný podnik ale zničehonic zanikl. Na Zlínsku dodnes vzpomínají, jak do sídla firmy přijeli údajní ruští partneři firmy, vyhnali všechny zaměstnance, zabalili zařízení a firma za pár týdnů zanikla. Jestli tehdy přišel Vaškůj na buben, nikdo neví, za pár let už byl ale zase nahoře a mohly za to podvody s daněním lehkých topných olejů. Počátkem roku 1996 skončil Vaškůj ve vyšetřovací vazbě, kde strávil dva roky. Policie ho však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].