Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Co s aktivitami CIA

Poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková napadla zprávu této instituce, ve které se ostře kritizují postupy CIA v Evropě.

Poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková napadla zprávu této instituce, ve které se ostře kritizují postupy CIA v Evropě. Ta tu prý ilegálně unáší a pak mučí lidi, které považuje za teroristy. Přinášíme polemiku mezi ní a ředitelem Amnesty International.

Na posledním zasedání 356 poslanců EP odhlasovalo zprávu o letech CIA. Parlament potvrdil, že je nástrojem levice, jako celá EU. Ten, kdo je proti CIA, je cosi jako major Zeman. S Evropou se nemá cenu bavit, soudí na základě komentářů mnozí. Chytají se stejně ideologického provazu jako evropští socialisté. Zakrývají, o co jde: Podstatná část nástrojů v boji proti terorismu je ilegální jako terorismus sám. V důsledku politického vakua jsme ve vakuu legislativním. Pro boj s asymetrickou hrozbou nemáme prostředky.

Ti, s nimiž často bojujeme, nepřišli z pouště. Jsou to Pařížané, Londýňané, lidé ze Sofie nebo Stockholmu. Jsou to maročtí Belgičané, turečtí Němci, kurdští Bulhaři. Jsou to občané EU, jako my všichni.

S terorismem nebojují konvenční ozbrojené síly. Jde o informace, nebezpečné materiály a špinavé peníze. Nejlepším nástrojem jsou zpravodajské služby. Když je nedokážeme úkolovat a legálně kontrolovat, ocitají se za hranicí práva. Jsou součást problému, ne řešení.

Po Madridu a Londýně, Iráku, po zprávách z Íránu stydne krev v žilách. Ne Huntington a islám, ale neobratné režimy Blízkého východu zplodily nepřítele budoucnosti: ozbrojeného civilistu. Nepatří k organizované…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].