Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Irvingova válka

Za knihu, přednesené názory, slova do vězení? Jako bychom se přenesli o třicet let nazpátek do éry normalizace. Tehdy za napsání knihy, románu Dotazník, šel za mříže Jiří Gruša, za přednesené názory například Ivan Jirous a za slova v čele s Václavem Havlem řada disidentů.

Fotografie: Nejvyšší čas, aby taky sepsal svůj boj. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Nejvyšší čas, aby taky sepsal svůj boj. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Za knihu, přednesené názory, slova do vězení? Jako bychom se přenesli o třicet let nazpátek do éry normalizace. Tehdy za napsání knihy, románu Dotazník, šel za mříže Jiří Gruša, za přednesené názory například Ivan Jirous a za slova v čele s Václavem Havlem řada disidentů. Jenže rozsudek, o kterém je nyní řeč, padl před týdnem ve Vídni a týká se britského publicisty Davida Irvinga. Autor populárních a často překládaných knih o druhé světové válce stráví tři roky v rakouské káznici za svou veřejně pronesenou tezi, že „plynové komory neexistovaly“. Za popírání holocaustu, jak zní obecný termín.

Podněcoval Irving opakování největší genocidy? Nebo jen prolomil tabu, které se udržuje ještě šedesát let poté, co genocida skončila? Odpovídá trest vězení společenské nebezpečnosti činu, nebo už je přežitkem? Takové otázky logicky padají právě teď. Už měsíc sledujeme bouřící se muslimský svět. Evropské publikace karikatur proroka Muhammada vyvolaly útoky na dánské, potažmo evropské cíle a řeči o dvojím metru Západu: Oháníte se svobodou slova, která prý svou posvátností převálcuje naši urážku, porušení našeho tabu, ale sami svá tabu přísně bráníte a své urážeče trestáte. Salmana Rushdieho obhajujete a policejně chráníte, Davida Irvinga pošlete do basy. Oba přitom jen nakládali se slovy, jejichž svoboda je vám tak vzácná. Zhruba takto zní názory ve světě a nutno přiznat, že pro nezaujatého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].