Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nechápeme vás, vy zase nás

Dánské vlajky hoří. Přitom Dánsko nikdy nemělo problémy s muslimským světem. Právě naopak. Proč tedy nyní vidíme v televizi muslimy pálit červeno-bílé prapory? Vše se odvíjí od konce září, kdy dánský list Jyllands-Posten otiskl dvanáct karikatur proroka Muhammada.

Fotografie: Viděli vůbec ty kresby? (Před dánskou ambasádou v Londýně, 4. února) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Viděli vůbec ty kresby? (Před dánskou ambasádou v Londýně, 4. února) Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Karikatury proroka Muhammada učinily z Dánska hromosvod muslimského hněvu. Přes uklidňování politiků a omluvy novin lavina stále běží.

Dánské vlajky hoří. Přitom Dánsko nikdy nemělo problémy s muslimským světem. Právě naopak. Proč tedy nyní vidíme v televizi muslimy pálit červeno-bílé prapory? Vše se odvíjí od konce září, kdy dánský list Jyllands-Posten otiskl dvanáct karikatur proroka Muhammada. Proč nás urážíte? Tak to vnímají muslimové, pro které je rouháním už samotné zobrazení, natožpak karikatura. Proč nechápete nezávislost a svobodu tisku? Tak to vnímají liberální Dánové. Ještě před měsícem se zdálo, že nejhorší krize je zažehnána: premiér Anders Fogh Rasmussen v novoročním projevu vybídl spoluobčany, aby navzájem respektovali svá náboženská přesvědčení, a prohlásil, že jeho vláda tvrdě odsoudí jakékoli pokusy o démonizaci etnických či náboženských skupin. Ale když zmíněné karikatury vzápětí přetiskly dva norské deníky, oheň byl znovu na střeše.

Nekupujte dánské

Reakce norských muslimů kopírovala dánskou, výhrůžné dopisy zaměstnancům novin, plamenná kázání v mešitách. Mezitím v Dánsku padl rozsudek nejnižší soudní instance, že Jyllands-Posten se nemusí muslimům omluvit, neboť kresby byly otištěny v souladu se svobodou vyjádření a neměly za cíl nikoho urážet. Dánští muslimové se rozhodli odvolat a bít se za svou věc dál.

Tehdy se boj rozhořel podruhé:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].