Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jsme čtvrtí na světě, hurá

Ze Světového ekonomického fóra v Davosu přišla příjemná zpráva: Česko obsadilo čtvrtou příčku v hodnocení výkonnosti péče o životní prostředí. Lépe si vedly jen Nový Zéland, Švédsko a Finsko.

Ze Světového ekonomického fóra v Davosu přišla příjemná zpráva: Česko obsadilo čtvrtou příčku v hodnocení výkonnosti péče o životní prostředí. Lépe si vedly jen Nový Zéland, Švédsko a Finsko. Hned nato se v novinách objevilo zpochybnění. Prý jde jen o náhodu a hru s různými ukazateli, protože loni byla Česká republika ve stejném žebříčku dvaadevadesátá. Jak je to tedy doopravdy s naší pozicí?

ESI není EPI

Davoská zpráva o vyspělosti „zelené“ péče byla sestavena vědci z amerických výzkumných center na univerzitě v Yale a na Kolumbijské univerzitě. Cílem zprávy je porovnat, jak se státy snaží o pokrok ve dvou základních problémech: jak snižují únik nečistot a jedů do životního prostředí a jak chrání vitalitu ekosystémů. Žebříček se sestavuje pomocí měřítka zvaného index environmentální výkonnosti (EPI).

Výpočet tohoto indexu je založen na srovnání šestnácti vybraných ukazatelů v šesti hlavních oblastech ochrany životního prostředí, mezi něž patří lidské zdraví, čistota vzduchu, kvalita a spotřeba vody, ochrana biologické rozmanitosti, šetrnost v čerpání přírodních zdrojů a energetická udržitelnost. Tyto ukazatele jsou samozřejmě sestaveny z údajů momentálně dostupných pro všechny státy; pro mnoho dalších důležitých oblastí, jako je recyklace odpadu, zátěž toxickými kovy nebo úbytek mokřadů, nelze zatím příslušná data získat. Jejich zahrnutí do indexu by samozřejmě mohlo výsledným pořadím zamíchat.

Rozdílná místa české &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].