Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.ujc.cas.cz

Každý z nás občas při psaní určitých slov váhá, zvláště pak v době adventu. Jak je to s těmi Vánocemi/Vánoci – nebo snad vánoci? A co teprve když slavíme chanuku (Chanuku)? A jak se správně píše Nový rok / nový rok 2007?

Každý z nás občas při psaní určitých slov váhá, zvláště pak v době adventu. Jak je to s těmi Vánocemi/Vánoci – nebo snad vánoci? A co teprve když slavíme chanuku (Chanuku)? A jak se správně píše Nový rok / nový rok 2007? Pravidla českého pravopisu nevysvětlují vše, navíc je nemíváme po ruce tak často jako počítač s přístupem na internet. Proto kdykoli budete v jazyce tápat, neváhejte otevřít stránky Ústavu pro jazyk český AV ČR a klikněte na odkaz Jazyková poradna.

V oddíle Na co se nás často ptáte naleznete přehledně a obšírně zpracované problematické jevy českého pravopisu – informace o psaní velkých písmen i cizích slov, morfologii, syntaxi a dokonce i typografii, doprovázené praktickými příklady, které se do papírových Pravidel nevešly. Jednotlivé jazykové problémy jsou v podobě hesel řazeny jak tematicky, tak abecedně. Posledním oddílem FAQ (tedy často kladených otázek) jsou zajímavosti o češtině; zde pro nás vědci například kromě informací o nejdelších slovech v češtině přichystali zkušební diktát. Po pročtení stránek Poradny se pro vás naše mateřština stane srozumitelnější – a navíc zvládnete správně napsat zmíněnou novoročenku.

Autorka je doktorandkou na FSV UK.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].