Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ministři na inzerát

Jak dát dohromady vládní partu, když se o to nikdo nedere? Otázka do pranice ve střední Evropě. Inspiraci teď nabídlo pacifické souostroví Fidži – na inzerát.

Jak dát dohromady vládní partu, když se o to nikdo nedere? Otázka do pranice ve střední Evropě. Inspiraci teď nabídlo pacifické souostroví Fidži – na inzerát.

Provést vojenský převrat v době, kdy umírá generál Pinochet a svět si připomíná čtvrtstoletí puče generála Jaruzelského, to nesvědčí o velkém smyslu fidžijských vojáků pro PR. Však také puč z 5. prosince odsoudila nejenom fidžijská veřejnost, policie, rada církví a Velká rada náčelníků (ta přitom schvaluje prezidenta i viceprezidenta), ale i britské Společenství (Fidži vyloučilo), EU a OSN. Celkem nikoho nezajímá, že vojáci komodora Bainimaramy argumentovali zkorumpovanou vládou a předem zabavili policejní zbraně, de facto jediné na souostroví, aby nedošlo k úhoně. Mají tedy moc, ale v jejich jméně ji nechce nikdo vykonávat. Co s tím? Pučisté zveřejnili v místním tisku inzerát: hledáme kandidáty do vlády, kteří mají deset let pracovní praxe, výjimečný charakter a čistý trestní rejstřík.

Nechme teď stranou, že výjimečné charaktery na Fidži spíše brání demokracii. Obecně vzato je totiž fidžijský nápad vzorem politické průhlednosti. Stačí poměřit dvě hypotetické verze téhož v českém provedení. Zaprvé: hledáme kandidáta, který nevadí panu X z ODS, je zadobře s křídlem pana Y v ČSSD a nezuří, slyší-li jméno Čunek. Zadruhé: hledáme kandidáta, který má jasno v reformě důchodového systému, za sebou výsledky z oboru a před sebou ideu, jak to prosadit. Zkušební otázka: Co má blíže k dnešní realitě a co by se lépe vyjímalo v novinách? Výstupy z koaličních jednání v podobě inzerátů – to není úplně chorý nápad.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2006 pod titulkem Ministři na inzerát