Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Koho straší vražda Cervanové

„Myslím, že je ještě předčasné říkat pravdu.“ Tak podivně loni odpověděl bývalý generální prokurátor z minulého režimu Ján Pješčak v záležitosti staré třicet let. Otázka totiž zněla, jak se dívá na případ dávné vraždy slovenské studentky Ľudmily Cervanové.

„Myslím, že je ještě předčasné říkat pravdu.“ Tak podivně loni odpověděl bývalý generální prokurátor z minulého režimu Ján Pješčak v záležitosti staré třicet let. Otázka totiž zněla, jak se dívá na případ dávné vraždy slovenské studentky Ľudmily Cervanové.

Již tehdy se o ní hodně psalo a mluvilo, o vyšetřování se osobně zajímal i tehdejší prezident Gustáv Husák a Pješčak jako prokurátor na ně osobně dohlížel. Slovenská média přetřásají vraždu a zejména otázku viny údajných vrahů dodnes. V posledních dvou týdnech pro to mají o důvod víc.

Slovenský soud zvýšil tresty

Po roce 1989 federální Nejvyšší soud zrušil rozsudek ze začátku osmdesátých let o vině šesti mužů z Nitry, protože uznal, že obžalovaným byla v minulém režimu mnohonásobně porušena jejich práva na řádný proces.

Dalších šestnáct let trvalo, než slovenský Nejvyšší soud konečně rozhodl. Před dvěma týdny vyhlásil verdikt: muži z Nitry jsou vinni a zaslouží ještě vyšší tresty. Někteří, jako Milan Andrášik či Miloš Kocúr, by se tedy měli vrátit do vězení na dalších pět let. Nyní totiž dostali až 15 let „natvrdo“, o dva roky více, než činila dosavadní výměra trestu, z něhož si větší část již odseděli.

Kromě slovenských médií, která vesměs rozsudek ostře komentovala, vyjádřilo „vážnou obavu o stav slovenského soudnictví“ také několik známých lidí, kteří se kauze dlouhodobě věnují. Patří k nim například spisovatel a novinář František Šebej či…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].