Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Droga, která léčí

Letošní Vánoce neoslaví s ayahuascou zdaleka jen v Brazílii, ale třeba také lidé v Holandsku, Francii, Belgii, Itálii a dalších zemí Evropské unie.

Fotografie: Cestu mi ukázala Královna lesa. (Raimondu Irineu Serra, zakladatel církve Santo Daime) - Autor: archiv Santo Daime • Autor: Respekt
Fotografie: Cestu mi ukázala Královna lesa. (Raimondu Irineu Serra, zakladatel církve Santo Daime) - Autor: archiv Santo Daime • Autor: Respekt

Po sérii anonymních udání se brazilský Federální úřad pro narkotika rozhodl jednat. V zemi se rychle šíří náboženský kult, jehož stoupenci prý věří v Ježíše Krista, ale na svých setkáních docilují vytržení pitím odvaru z halucinogenní liány. Může jít o nebezpečnou sektu, kult charismatického vůdce, který z oveček tahá peníze, nebo maskované hnízdo narkomanie.

Protidrogoví inspektoři přiřadili liánu na seznam nejnebezpečnějších narkotik a pustili se do vyšetřování. Když ale po dvou letech v terénu nasedali do člunů v hlavním sídle náboženské komunity uprostřed deštného pralesa, loučili se prý s vyznavači „kultu“ jako se starými přáteli. Protidrogová centrála pak vydala souhrnnou zprávu, jakou nikdo nečekal. Církev jménem Santo Daime prý nepřináší žádné nebezpečí, naopak – užívání halucinogenního odvaru má na členy komunity pozitivní vliv. „Svátost“ této církve, odvar amazonskými indiány po staletí nazývaný ayahuasca, bude proto ze seznamu narkotik zase vyškrtnut.

Letošní Vánoce neoslaví s ayahuascou zdaleka jen v Brazílii, ale třeba také lidé v Holandsku, Francii, Belgii, Itálii a dalších zemí Evropské unie. Rozmach Santo Daime na Západě je unikátní fenomén, který dává tušit, že vztah naší společnosti k některým drogám čeká generální oprava.

Královna lesa

„Réva duše“ alias ayahuasca je pradávným botanickým receptem desítek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].