Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Ještě Telefónica

K vašemu trefnému článku S Telefónikou v pasti (Respekt č. 47/06) ještě jeden pohled. Začátkem roku jsem se rozhodl zřídit si příjem internetu nonstop. Shodou okolností mi v té době Telecom v reklamním letáku připojeném k vyúčtování slavnostně oznámil, že na rozdíl od minulosti umožňuje připojení Internet Expres ve spojení s tarifem Mini. Ihned jsem volal na zákaznickou linku s přáním změnit můj tarif Standard na Mini ve spojitosti s internetem. Operátor mi oznámil, že v takovém případě je k Mini připočítávána přirážka 119Kč. Na mou námitku, že v případě odebírání 2 produktů místo 1 bych očekával množstevní slevu, a nikoli penále, jsem se dozvěděl, že provozování Mini je náročné a část nákladů se v tomto případě převádí na zákazníka.

Změnil jsem tedy tarif na Mini a v dubnu 2006 jsem zřídil připojení u jiného operátora, GTS Novera. Jaké bylo moje překvapení, když po změně vlastníka mi od září 2006 Telefónica účtuje měsíční penále 119 Kč za „tarifní balíček“. Smlouvu o připojení mám uzavřenu s jiným operátorem, žádnou novou smlouvu jsem s Telefónikou neuzavřel a ta mi neposkytuje nic navíc. Jejich vysvětlení? Dle zákaznické linky je tarif Mini určen pro sociálně slabé občany a dotován. Uživatel internetu není sociálně slabý, a tudíž musí „dotaci“ Telefónice doplácet. Na stránkách Telefóniky ale není u tarifu Mini o sociálních ohledech ani slovo. Tarif je určen lidem, kteří málo volají, ale chtějí být na příjmu. Proč Telecom „tarifní balíček“ nepožadoval a zda sociálně slabší občané nemají nárok na připojení k internetu, není jasné.

Jindřich Herejk, Praha

Proč pouze doživotí pro Husáka

V článku pana Palaty Husák žil, žije a… v posledním čísle Respektu je chyba, která si zaslouží opravu. Husák nebyl odsouzen k trestu smrti a omilostněn po Stalinově smrti. V době, kdy se s ním v roce 1954 konal proces, byl generalissimus už rok po smrti a patrně díky tomu byl Husák odsouzen pouze na doživotí. Že se proces tak dlouho odkládal (od zatčení Husáka do odsouzení uplynuly tři roky), je zásluha jeho pevné vůle, s níž odmítal sehrát určenou roli v divadelním představení. To je věc, za kterou bych Husákovi neodepřel vstup do nebe.

Jan Novotný

S Havlem to nesouvisí

Ačkoli to není naším zvykem, musíme korigovat zkreslené informace o našem projektu Zimmer Frei v článku Kam se dostalo politické umění (Respekt č. 46/06). V úvodu textu se píše: „Pode Bal sice na nádvoří přes zákaz vyvěsil alespoň billboard se symbolickým nápisem Zimmer Frei (Havlovi na Hradě zrovna končilo poslední funkční období)…“

Ve skutečnosti jsme náš projekt pro výstavu Politik-Um představili nejen formou na poslední chvíli zakázané instalace na nádvoří, ale i v galerii Pražského hradu, kde byla naše expozice k vidění po celou dobu trvání výstavy. To, že Havel tehdy končil v prezidentském úřadu, nemělo s naším projektem nic společného a bylo spíše nešťastnou náhodou. Také historka o zákazu instalace nápisu Kunst Macht Frei je výmysl. Ačkoli jsme instalaci tohoto nápisu původně plánovali, po dohodě se šéfkurátorem Ludvíkem Hlaváčkem jsme jej pro konečnou podobu výstavy neprezentovali. Nemohl být tedy ani „zakázán“. Jelikož Respekt o našem projektu a o celé tehdejší kauze velice přesně informoval, považujeme za správné korigovat tyto zkreslené mýty.

Petr Motyčka, Pode Bal

Malá oprava

V článku Potřebný šašek Borat (Respekt č. 47/06) se objevila informace, že v Shakespearově hře Bouře (The Tempest) je zmínka o Čechách. Malá oprava – krajina Bohemia se zmiňuje v jeho hře Zimní pohádka (Winter Tale).

Dita a Jano Alušíkovi

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2006 pod titulkem Dopisy