Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jakešovi prý o Národní třídě lhali

Fotografie: O vině funkcionáři nehovořili, říká historik Vaněk. • Autor: Respekt
Fotografie: O vině funkcionáři nehovořili, říká historik Vaněk. • Autor: Respekt

Dr. Miroslav Vaněk (1961) je vedoucím Centra orální historie v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a jedním z autorů dvou knih rozhovorů s disidenty a předlistopadovými komunistickými funkcionáři. Centrum rozhovory pořídilo a zpracovalo v rámci projektu „Politické elity a disent v období tzv. normalizace”.

Co je to orální historie?

Je to metoda, která umožňuje pochopit jednání lidí, jejich emoce, motivace při rozhodování. Představuje jednu z cest, jak porozumět soudobým dějinám. Je založena na subjektivních výpovědích, což nám někteří vytýkají, ale dějiny jsou přece dějinami lidí, ne jakési neuchopitelné masy.

Počátky orální historie se datují do dob velké hospodářské krize v USA. Státní administrativa tehdy nechala zaznamenat výpovědi lidí, kteří měli největší problémy, nezaměstnaných, matek samoživitelek a podobně, aby jim uměla pomoci, kdyby se krize opakovala. Během 20. století se pak metoda dostala do vědeckého světa a dále se vyvíjela. V orální historii nejde jen o to pořídit s někým rozhovor; musíte projekt pečlivě připravit, studovat archivy, vybrat respondenty, číst literaturu. Když jsou rozhovory hotové, analyzujeme je.

Stává se, že někdo odmítne svůj rozhovor autorizovat?

Jen výjimečně. Pracujeme s tím jako s faktem a ptáme se, proč tam inkriminovanou pasáž nemáme dávat. Do interpretací se pak může dostat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].