Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 15 lety

„Tenhle barák je nereformovatelný,“ touto citací šéfa zpravodajství Československé televize Petra Krula začínal před patnácti lety zajímavý článek o tehdejší ČST.

Fotografie: Titulní strana č. 43/1991. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Titulní strana č. 43/1991. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

„Tenhle barák je nereformovatelný,“ touto citací šéfa zpravodajství Československé televize Petra Krula začínal před patnácti lety zajímavý článek o tehdejší ČST. „Redaktoři už nepapouškují jako za komunistů, ale stýská se jim po totalitním způsobu řízení,“ dodal zástupce šéfredaktora Novotný. Z historického hlediska je pozoruhodná pasáž o tom, jak se tehdy sestavovaly příspěvky pro hlavní zpravodajskou relaci. Nejdříve zpráva z parlamentu, pak o odhalení pomníku slovenskému buditeli, který byl neprávem zapomenut. Následuje reportáž z rybníků, která je vystřídána válkou v Chorvatsku.

Respekt o tom psal: „Šokován z tohoto řazení zpráv a tématu informací není jen divák, ale většinou i zpravodajská směna na Kavčích horách. V Praze totiž vlastně nevědí, co ve skutečnosti do zpráv ze Slovenska přijde. Redaktor Deníku dostává k výběru jen stopáž slovenských příspěvků a nicneříkající titulky (Dunaj nás spája, Svatopluk apod.), nemá však možnost je vidět. Podle šéfredaktora P. Krula sice ,vedení slovenské televize uznává, že takhle nejde pracovat, ovšem posílat nám příspěvky s předstihem považují v Bratislavě za pragocentrismus‘.

Dalším problémem je, že slovenská televize už několikrát poslala do Deníku ‚něco jiného‘, než se ve skutečnosti stalo. Křičí-li v Košicích dav na Jána Čarnogurského ‚Judáši‘ a ve slovenském vstupu o tom není ani slovo, vzbudí to přinejmenším pochybnosti o profesionalitě. Je fakt, že slovenská televize věnuje větší pozornost přípravě zpravodajství na vlastním okruhu než příspěvkům do F1.“ Národnostní spory už jsou vyřešeny, ale jestli je „barák“ nereformovatelný, je stále aktuální otázka.

V čísle vyšla vůbec řada poutavých textů, třeba o druhé cestě Václava Havla do USA, kde se podepsaly důležité obchodní smlouvy či o zbytečných nářcích o přílivu amerických filmů. Připomeňme jeden tehdejší citát: „Diktát trhu je zrovna tak špatný jako diktát tanků.“

Respekt č. 43/1991

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].