Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vítejte v klubu

Před třemi lety se Severokorejci snažili přesvědčit USA, že mají jadernou zbraň. A minulý týden cosi odpálili v podzemním tunelu, s největší pravděpodobností plutoniovou bombu.

Byla to upřímná diskuse nesoucí se v přátelském duchu, občas zazněl i žertovný tón. Zhruba těmito slovy popsal americký specialista Siegfried Hecker setkání se severokorejskými vědci zabývajícími se vývojem jaderných zbraní. Z cesty do stalinistické země se před necelými třemi lety vrátil velmi překvapen. Severokorejci mu řadu věcí ochotně ukázali, a dokonce se ho usilovně snažili přesvědčit, že udělat bombu je pro ně hračka.

Pracovníci jaderného střediska v Jongbjonu nedaleko severokorejské metropole tehdy dobře věděli, že nehovoří s žádným amatérem, ale s předním světovým odborníkem na atomové zbraně. Severní Korea ostatně Heckera a další experty na návštěvu Jongbjonu sama pozvala a jistě ji nijak nepřekvapilo, že americký specialista po příletu zpět do USA zamířil rovnou do Senátu, kde na uzavřeném slyšení referoval o tom, co viděl. Celá akce tedy připomínala pečlivě inscenovaný vzkaz: nepodceňujte nás.

Jinak totiž Heckerovy zážitky nelze vysvětlit. Nejbizarnější věc se udála u chladicí nádrže, v níž spočívalo 8000 ocelových nádob; byly zkonstruované za americké peníze a měly obsahovat vyhořelé jaderné palivo. Ty nádoby jsou prázdné, řekl však Heckerovi jeho průvodce Ri Hong Sop, ředitel nukleárního komplexu. A nijak se netajil tím, jaký osud potkal obsah kontejnerů: stal se zdrojem plutonia pro výrobu bomb. Hecker řediteli příliš nevěřil, protože některé nádoby vypadaly neporušeně. A tak mu Sop nabídl, aby si jednu z nich náhodně zvolil. Americký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].