Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Sauna ve stínu medvěda

Energetická politika. V době, kdy každý sleduje ceníky u palivových čerpadel, to je horké téma. V pátek se na „energetickém“ mítinku sejdou lídři států EU.

Energetická politika. V době, kdy každý sleduje ceníky u palivových čerpadel, to je horké téma. V pátek se na „energetickém“ mítinku sejdou lídři států EU. Sejdou se ve finském Lahti, jak velí zvyklost předsednictví, a pak podiskutují s ruským prezidentem Putinem. To je zajímavá konstelace nejenom proto, že Evropa pociťuje čím dál větší energetickou závislost na Rusku, ale i proto, že právě Finové lépe než jiní Evropané vědí, zač je obecné závislosti na Moskvě loket. Před patnácti lety se Finsko po rozpadu Sovětského svazu ocitlo v hospodářské krizi. Dnes už je synonymem úspěchu, prosperity a nových technologií (Nokia). Uvidíme, jak bude své zkušenosti předávat.

V šedé zóně

Role Finska v EU vychází ze skandinávské tradice otevřenosti, transparentnosti a poctivosti, ale v lecčems se liší. Patří sem především důraz na sousedství s Ruskem a zvláštní vztah k němu.

Rozhodující moment se odehrál v závěru druhé světové války (viz rámeček). Finsko si jako jediný spojenec Osy v těsné blízkosti SSSR ponechává samostatnost, byť podmínky sovětského vítěze jsou tvrdé – odstoupení části území, repatriace sovětských azylantů, válečné reparace ve výši 300 milionů dolarů během šesti let… Právě kvůli reparacím začíná finský stát masivně industrializovat doposud převážně agrární zemi. Hospodářské změny podporují i USA, ač Finsko po tlaku Moskvy odmítlo účast na Marshallově plánu. Poslední reparační splátka je uhrazena v roce 1952, ruší se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].