Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bránit Západ je stále těžší

Turecký spisovatel Orhan Pamuk, čerstvý laureát Nobelovy ceny za literaturu, byl v roce 2005 obviněn a souzen kvůli rozhovoru, který poskytl zahraničním novinám. V následujícím eseji se Pamuk zamýšlí nad širšími souvislostmi svého případu.

Fotografie: Rozpolcen mezi svou zemí a zbytkem světa. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Rozpolcen mezi svou zemí a zbytkem světa. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Turecký spisovatel Orhan Pamuk, čerstvý laureát Nobelovy ceny za literaturu, byl v roce 2005 obviněn a souzen kvůli rozhovoru, který poskytl zahraničním novinám. Proces vzbudil ostrou mezinárodní kritiku, objevily se pochybnosti, zda Turecko patří do Evropy. Soud Pamuka nakonec osvobodil. V následujícím eseji se Pamuk zamýšlí nad širšími souvislostmi svého případu a nad konfliktem, který je společný mnoha zemím třetího světa – konfliktem mezi touhou kopírovat západní životní styl na jedné straně a odporem k Západu na straně druhé.

Tento pátek v Istanbulu – ve čtvrti, kde jsem strávil celý svůj život, v budově soudu přímo naproti tříposchoďovému domu, kde má babička žila o samotě čtyřicet let – stanu před soudem. Prý jsem „veřejně očerňoval tureckou identitu“. Žalobce pro mě bude žádat tři roky vězení. Tentýž soud přitom nedávno za stejný zločin a podle článku 301 téhož zákona odsoudil novináře arménského původu Hranta Dinka. Snad by mi to mělo dělat starosti, ale nedělá. Stejně jako můj právník věřím, že se žaloba nemá o co opřít, a nemyslím si, že skončím ve vězení.

Cítím se proto skoro trapně, že je můj proces přehnaně dramatizován. Moc dobře vím, že většina mých istanbulských přátel, u nichž jsem hledal radu, podstoupila mnohem horší vyšetřování a ztratila mnoho let kvůli soudům a věznění – jen pro knihu, jen pro něco, co napsali. Žiji v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].