Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Korejské know-how: OSN a Bomba

Dvě zprávy přicházejí z Korejského poloostrova. Favoritem nadcházející volby generálního tajemníka OSN je soulský ministr zahraničí Pan Ki-mun. Aby i totalitní Pchjongjang ukázal, že se s ním musí počítat, 3. října oznámil, že provede pokusný atomový výbuch.

Fotografie: Pan Ki-mun chce řídit Zemi. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Pan Ki-mun chce řídit Zemi. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dvě zprávy přicházejí z Korejského poloostrova, dobrá a špatná. Začněme netradičně tou dobrou. Favoritem nadcházející volby generálního tajemníka OSN je soulský ministr zahraničí Pan Ki-mun. Poprvé v historii by se stal „ředitelem zeměkoule“ zástupce rozdělené země, navíc rozdělené demarkační čárou pod vlajkou OSN. To ukazuje, že dnešní svět už korejskou situaci opravdu nevnímá ve stylu „jeden za osmnáct, druhý za dvacet bez dvou“, nýbrž plně akceptuje pouze jednoho. Ale aby i totalitní Pchjongjang ukázal, že se s ním musí počítat do hry, sáhl po tom nejtěžším kalibru. Když už v červenci odpálil celou sadu svého raketového arzenálu, nyní se posunul ke skutečné vstupence do jaderného klubu – 3. října oznámil, že provede pokusný atomový výbuch.

Soul bere severokorejskou hrozbu velmi vážně. Podle odhadu jihokorejských expertů pro Radio France International může k výbuchu dojít do 20., možná už 10. října. Pokud se uskuteční, přijme Soul opatření, jež spolu s kroky dalších zemí, garantujících normalizaci vztahů na Korejském poloostrově, mohou severokorejský režim připravit o vše, čeho dosud v jednání s demokratickým světem dosáhl. Především jde o investice do hospodářství Severu a humanitární pomoc, bez níž mohou miliony tamních občanů opět hladovět. Pomohou však v této situaci sankce? Už když Severní Korea 5. 7. odpálila bez varování rakety nad Japonské moře, měla po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].