Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Větrník, příroda a ČEZ

Naše elektrárenská společnost se už nějaký čas v reklamě chlubí rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Její činy však mluví jinak.

Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt

Naše elektrárenská společnost se už nějaký čas v reklamě chlubí rozvojem obnovitelných zdrojů energie. Její činy však mluví jinak.

Ze všech internetových serverů a poté i médií začaly koncem roku „vyskakovat“ větrník, příroda a zelená barva – energetická firma ČEZ si je vybrala za hlavní symboly nové reklamní kampaně „Zelená energie“. „Rozvíjíme obnovitelné zdroje energie, větrné elektrárny, energii ze slunce, z vody a z biomasy,“ chlubí se ČEZ. Jenže je tu rozpor s tím, jak se dosud choval.

Díky, soudruzi

Například rozvoji větrných elektráren dlouhodobě oponoval s poukazem na to, že pro Česko to není vhodný zdroj. Neexistují důkazy, že by firma tento postoj změnila. Aktivně neudělal ČEZ pro rozvoj větrné energie u nás nic. Vlastní zastaralou a jen občas fungující větrnou farmu Dlouhé Stráně v Jeseníkách s výkonem 1165 kW. S akvizicí Východočeské energetiky získal další větrnou elektrárnu v Novém Hrádku na Náchodsku s instalovaným výkonem 4×400 kW. Celkově mizivý výkon, který nominálně ani ne dvakrát převyšuje kapacitu moderní malé větrné farmy podhorské vesničky Jindřichovice pod Smrkem a reálně je přibližně na stejné úrovni.

O sluneční elektrárně přestěhované z Dlouhých Strání do jaderné elektrárny Dukovany s výkonem 10 kW ani nemá smysl mluvit. Slouží jenom jako součást vytváření zelené fasády a v politice ČEZ…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].