Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 5 lety

Zatímco hitem tehdejší módní sezony nadcházejícího podzimu se stala podle dobových zpráv barva stepi, jinak byl 39. týden roku 2001 všeobecně v zajetí úplně jiného problému: válka Západu s afghánským Tálibánem byla na spadnutí.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Zatímco hitem tehdejší módní sezony nadcházejícího podzimu se stala podle dobových zpráv barva stepi, jinak byl 39. týden roku 2001 všeobecně v zajetí úplně jiného problému: válka Západu s afghánským Tálibánem byla na spadnutí. Nemohl se jí samozřejmě vyhnout ani Respekt. Z trosek newyorských mrakodrapů se ještě kouřilo a prezident George Bush vyzval ke „křížové výpravě“ proti terorismu. Do oblasti očekávaných bojů na afghánsko-pákistánské hranici odletěl náš reportér Marek Švehla a blížící se střet tvořil ústřední téma tehdejšího čísla.

„Obraty jako válka či křížová výprava nahrávají argumentaci teroristů, že před sebou máme střet civilizací, válku mezi islámským Východem a judeo-křesťanským Západem,“ reagoval na Bushovo „křižáctví“ komentář Respektu s názvem Válka kultur je vůl. A pokračoval: „Pokud by se tento střet stal opravdu skutečností, byla by to obrovská tragédie a vítězství chorých mozků, jež stály za útoky v New Yorku a Washingtonu. Útok na americké civilisty je snahou o převzetí politické iniciativy v rámci arabského a islámského světa. (…) Americká reakce by měla být koncipována tak, aby cíle teroristů překazila, nikoli podpořila. Plošná vojenská operace (válka) by se mohla šeredně vymstít. Zákrok proti teroristům musí být přesně cílený a omezený v čase i prostoru. Neměl by vyústit v další devastaci již tak dost zbědovaných zemí, jako je Afghánistán, ale v odstranění obludných režimů, jako je Tálibán nebo Saddámova diktatura v Iráku. (…) V dnešním světě proti sobě nestojí jednotlivá náboženství, kultury nebo civilizace, ale slušní a tolerantní lidé proti bigotním fanatikům. Průměrný Čech toho má jistě víc společného s obyčejným muslimem v Afghánistánu či Indonésii než s českým skinheadem či fotbalovým chuligánem. Doufejme, že vzepjaté emoce po nedávné tragédii tuto jednoduchou skutečnost nezamlží.“

Respekt 39/2001

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].