Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pravda, která bolí

Z přítmí vědeckých laboratoří občas vypluje na světlo skandál obrovských rozměrů.

Fotografie: Situace za dveřmi laboratoří může být výbušná, a nejen kvůli smrtícím virům. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Situace za dveřmi laboratoří může být výbušná, a nejen kvůli smrtícím virům. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Z přítmí vědeckých laboratoří občas vypluje na světlo skandál obrovských rozměrů. Veřejnost má v živé paměti kauzu korejského profesora Woo Suk Hwanga, který nepravdivě tvrdil, že se mu podařilo naklonovat lidské embryo. V roce 2002 zase explodoval případ Jana Hendrika Schöna z Bellových laboratoří, jehož práce by ve fyzice změnily celé kontinenty, kdyby se neukázalo, že si výsledky svých experimentů z velké části vymyslel.

Zatím nejčerstvější aféra, byť ne tak gigantická, propukla nedávno na americké University of Wisconsin. Jak v jednom z nedávných čísel vypráví časopis Science, drama se začalo odvíjet loni na podzim, v době, kdy z jezer ve Wisconsinu mizejí plachetnice a vše se začíná připravovat na tuhou zimu kanadsko-amerického pomezí. Nádvoří univerzity ve městě Madison se tehdy stalo místem pravidelných schůzek šestice doktorandů. Diskutovali o vážném problému: co si počít v situaci, kdy vedoucí jejich laboratoře podvádí.

Může za to počítač

Původně to byla laboratoř, která měla jiskru. Energická profesorka genetiky Elizabeth Goodwinová přitahovala postgraduální studenty svým entuziasmem i citlivým lidským přístupem: povzbuzovala je ve chvílích rozčarování z neúspěšných experimentů, imponovala jim vírou, že vše nakonec půjde; organizovala pro ně vánoční večírky a výlety do přírody.

Práce sama se však někdy nedařila. Ať se doktorandka Chantal Ly snažila sebevíc,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].