Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Armáda miluje Thajsko

Donedávna byl označován za nejúspěšnějšího premiéra moderní thajské historie. Na své cestě za mocí si však nadělal až příliš mnoho nepřátel. To lze říci na adresu Tchaksina Šinavatry, v úterý sesazeného armádním pučem.

Fotografie: Šinavatra: zákon neporušil, vždyť ho sám upravil. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Šinavatra: zákon neporušil, vždyť ho sám upravil. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Donedávna byl označován za nejúspěšnějšího premiéra moderní thajské historie. Na své cestě za mocí si však nadělal až příliš mnoho nepřátel. To lze říci na adresu Tchaksina Šinavatry, v úterý sesazeného armádním pučem. Jeho populismus mu zajišťoval nerušené vládnutí od roku 2001. Příliš se však spoléhal na početní převahu jím preferovaného venkova a znepřátelil si střední vrstvy měst i obchodní kruhy. Jeho sklony k soustřeďování moci začaly narážet na mantinely dané demokratickou ústavou z roku 1997. Ta měla vnést do politického života Thajska čistotu, oprostit zemi od rozbujelé korupce a kupování hlasů voličů.

Pověstnou kapkou trpělivosti byl lednový prodej Tchaksinovy telekomunikační společnosti Shin Corp. do singapurských rukou. V roce 2001 nastávající premiér rozdal svůj podíl mezi své rodinné příslušníky. Letošním výčitkám, že z celého obchodu za dvě miliardy dolarů státu nedal nic, se pak může bránit platnými zákony, podle nichž se ze zisků z prodeje akcií daně neplatí, ale velmi se tím dotkl thajského patriotismu. Toto vlastenectví našlo vyjádření i v zákonu, který umožnoval maximálně čtvrtinový zahraniční podíl ve společnosti. Tchaksin však nechal tuto legislativu změnit, takže jeho rodina mohla prodat celých 49 % akcií.

Pak už to šlo s Tchaksinem z kopce. Opozice organizovala masové demonstrace, a když premiér v dubnu – ve snaze udržet se u moci – vyhlásil předčasné volby, bojkotovala je. Přesto se vládní strana Thajci milují Thajsko (TRT) neváhala prohlásit vítězem a krize se dále prohlubovala. Tchaksin sice po konzultaci s králem Rámou IX. přislíbil rezignovat, ale do čela vlády se jako prozatímní premiér po krátkém čase vrátil. Soudní šetření kontroverzních dubnových voleb prokázalo jejich nelegitimitu a TRT byla navíc obviněna z kupování hlasů menších stran.

To vše, zejména premiérova nesplněná rezignace a jeho sílící konflikt s králem, jen posílilo roli armády. Ta je tradiční mocenskou základnou thajské monarchie, do politiky vstoupila už dvěma desítkami převratů, ale Tchaksin se ji pokoušel oslabit dosazováním jemu loajálních velitelů. V říjnu měla proběhnout další čistka ve vedení ozbrojených sil a zároveň i nové parlamentní volby. Neustále kritizovaný premiér však hovořil o velké únavě a volby odložil na listopad.

Armáda se ocitla pod velkým tlakem, k němuž minulou sobotu přispěl i bezprecedentně krvavý útok muslimských separatistů na jihu země ve správním středisku Hatyai. Využila tedy Tchaksinovy cesty do New Yorku na Valné shromáždění OSN. Během úterní noci odřízla premiéra od thajských telekomunikací a médií, k vládním budovám v Bangkoku vyslala tanky a po konzultaci s králem ustavila prozatímní vládu pod vedením generála Sontiho Búnjaratkalina. Generál Sonti už nazítří přislíbil do dvou týdnů předat moc civilistům a cestu k obnovení demokracie má otevřít nová ústava. Na její přípravě se ukáže, do jaké míry je demokratický proces v Thajsku životaschopný.

Autor je publicista.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].