Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Varšava v době ledové

Dobré vztahy se sousedním Německem se zdají v našich dobách téměř samozřejmostí. Ale není to tak úplně pravda.

Dobré vztahy se sousedním Německem se zdají v našich dobách téměř samozřejmostí. Ale není to tak úplně pravda. Ve stejné době totiž hovoří němečtí diplomaté o tom, že vztahy polsko-německé nemohou snad už být horší, než v současnosti jsou. A to ještě před několika lety byly dávány za příklad. Nejen toho, jak se vyrovnat s tragickou minulostí.

Dnes v německo-polských vztazích na nejvyšší úrovni nefunguje prakticky nic a doby, kdy Berlín považoval Varšavu za nejbližšího spojence mezi novými členskými zeměmi, jsou dávnou, těžko uvěřitelnou minulostí.

Děda ve wehrmachtu

Nejjednodušším vysvětlením by bylo, že se v Polsku prostě změnila vláda. Kabinet vedený Právem a spravedlností (PiS) bratří Kaczyńských, kteří se po několika měsících lavírování spojili s katolickými nacionalisty Ligy polských rodin a levicovými populisty Sebeobrany, představuje opravdu zcela jinou část polské politické scény, než na kterou bylo Německo, ale i celá Evropa, zvyklé. Zcela určitě se jedná o nejnacionalističtější nebo nejvíce národně orientovanou polskou vládu od roku 1990. Současně je to vláda s nejvýraznějšími zahraničněpolitickými ambicemi, jejíž plány v mnohém nejsou v souladu s německou diplomacií, nebo jejímu směřování dokonce odporují.

Nelze si nevšimnout, že „německá karta“ sehrála u dvou menších vládních stran, ale také u Práva a spravedlnosti důležitou roli v loňských parlamentních a prezidentských volbách. Ještě jako primátor Varšavy vznesl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].