Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

ČSSD chce vládnout za každou cenu

Miroslav Kalousek (45) od roku 1990 působil ve státní správě v roce 1998 byl zvolen do parlamentu za KDU-ČSL. Od roku 2003 je předsedou KDU-ČSL, v posledních volbách kandidoval v Jihočeském kraji. M. Kalousek je ženatý, má dvě děti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Miroslav Kalousek(45) pochází z Tábora, vystudoval Vysokou školu chemickotechnologickou. Od roku 1990 působil ve státní správě, v Úřadu vlády ČR a na ministerstvu obrany. V roce 1998 byl zvolen do parlamentu za KDU-ČSL, po svém opětovném zvolení (2002) se stal předsedou rozpočtového výboru PS PČR. Od roku 2003 je předsedou KDU-ČSL, v posledních volbách kandidoval v Jihočeském kraji. M. Kalousek je ženatý, má dvě děti.

Ve chvíli, kdy se ohlásil konec koalice, zelení i vy, lidovci, jste to přijali s klidem. Žádné řeči o zradě či něco podobného. Čím to? Důvěřujete tak ODS?

Proč myslíte, že bychom měli být v neklidu?

Dva měsíce jste jednali o tom, že budete sedět ve vládě. Můžete se dostat mimo hru.

Situace není jednoduchá a my se musíme chovat zodpovědně. Vyjednali jsme projekt, který je dobrý, dokonce s evidentní podporou veřejnosti, ale nemá to podstatné – partnera. V tomto případě by byla partnerem pro vyjednávání opoziční strana, která si chce jasně vymezit opoziční roli, a proto má jasné podmínky, za kterých by mohlo fungovat standardní rozdělení na koalici a opozici. Vzhledem k tomu, že ČSSD se nechce smířit s tím, že bude opoziční stranou, trojkoalice nemá partnera.

Na to se dá lehce namítnout, proč by to Paroubek dělal?

Pozor, já neříkám, že jeho postoj je nelegitimní, jen to konstatuji. Ale faktem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].