Často hledáte, jak…
Obálka vydání 33/2006
33/2006 • 13.–20. 8. 2006

2006/33

Domov

Před 10 lety

Respekt

Můžeme pokračovat v seriálu, který by se dal nazvat – historie nekončí. Příběhy z deset let starého čísla mají totiž finále v nedávných dnech. Hlavním tématem bylo odnětí bankovní licence vytunelované Kreditní bance Plzeň (KrB), ale především boj o Českou pojišťovnu, která vlastnila akcie této zkrachovalé banky.

Tady se budou vyrábět pneumatiky

Tomáš Pavlíček

Má se za vašimi humny stavět továrna, dálnice nebo důl a bojíte se, že vám nepřinese nic než zápach, hluk a návštěvy u lékaře? Podle evropských, a tedy i zdejších pravidel do toho můžete mluvit, ale v praxi se svého práva dovoláte zřídkakdy.

Neberte nám špatný vzduch

Ondřej Kundra

Vláda se opět zuby nehty brání snižování průmyslových emisí, Brusel hrozí vysokou pokutou.

Kdy do Evropy bez hranic

Jaroslav Spurný

Měla to pro nás být jen formalita – vstup do Schengenské dohody jako do skutečné Evropy bez hranic. Přesto hranice – jak zněla původní dohoda s EU – v říjnu příštího roku asi nepadnou. Kdo za to může a jak dlouho budeme ještě čekat?

Jeden den v životě

Vladan Brož

Tma, příjemný chládek, ale hlavně velké množství lidí před volebními místnostmi. V Demokratické republice Kongo se konají volby, svobodné volby po více než čtyřiceti letech, vlastně první skutečně demokratické volby v této zemi.

Boží stánky na prodej

Jáchym Topol

Zbourat, nebo prodat? Anebo je ještě jiné řešení? V Česku stojí stovky zchátralých církevních staveb a jejich prodej soukromníkům je může zachránit před zbouráním. Co kdyby si chtěl ale někdo v kostelíku zbudovat jatka či bordel? Katolická církev řeší závažné dilema.

Kultura

Co se děje ve světě

Markéta Pilátová

Brazilský projekt nazvaný Komunitní tanec, na němž se podílí 41 mladých tanečníků, kteří pocházejí z periferií a slumů São Paula, se postupně rodil v hlavě slavného tanečního pedagoga a fyzioterapeuta Ivalda Bertazza téměř 25 let.

Událost v umění

Zuzana Štefková

„Je loupání kedluben umění?“ ptá se komentátor ve filmu Wernera Krügera Jeder Mensch ist ein Künstler (1979) Josepha Beuyse. „Samozřejmě,“ odpovídá umělec. V případě kedluben je uměním večeře pro Beuysovu rodinu.

Bestseller plný komplexů

Tomáš Glanc

Čerstvý román Učebnik risovanija (Učebnice kreslení) ruského umělce Maxima Kantora je výjimečný především tím, že se autor pokusil charakterizovat epochu uplynulých dvaceti let v Rusku.

Rubin to zařídí

Jaroslav Pašmik

Přestože dobrých tuzemských producentů je tu zatím jako šafránu, část hudební elity si už k tomuto klíčovému oboru pop music našla přirozenou cestu.

Koblasova cesta k tomu, co trvá

Tereza Brdečková

„Materiál mě musí poslouchat, ale také já musím naslouchat jemu,“ říká sochař, malíř a básník Jan Koblasa. „Nemůžu ho znásilňovat, výsledkem by pak byla jedině oboustranná destrukce.“

Podřezávání větve

Pavel Klusák

Velká česká média si vypěstovala slabinu, která se jim nevyplatí. Odvracejí od sebe nastupující generaci a vytvářejí mezeru: první do ní vtrhli amatéři na webu, ale nic nebrání tomu, aby se jí ujali noví podnikatelé. Ve světě se tak už stalo, a kdo bude v Česku první, sklidí výnosný plod velkého hladu.

Zahraničí

Ne za vším je Pákistán

Zbyněk Petráček

Debata o terorismu s pákistánským nádechem běží nejenom v Británii, ale též v Indii, kde vycházejí najevo fakta o pozadí bombajského výbuchu z 11. července (183 mrtvých).

Sever silou, jih chlebem

Zbyněk Petráček

I letos Severní Korea pro zastrašení testovala své rakety, tentokrát ovšem zvláště silně. Uplynul měsíc, přišly povodně a Pchjongjang s drzou samozřejmostí očekává pomoc z jihu, který jinak svým jaderně-raketovým arzenálem ohrožuje.

Říše, která nezanikla

Jaromír Štětina

Na Sovětský svaz jako největšího strašáka planety si dnes skoro nikdo nevzpomene. A přece uplyne pouhých 15 let od posledního pokusu o jeho resuscitaci, od moskevského puče, který přišel v době, kdy vrcholila gorbačovská perestojka.

Joe narazil na Irák

Michal Sedláček

Před šesti lety kandidoval na viceprezidenta. Nyní prohrál v senátních primárkách. Proč kouzlo demokrata Liebermana přestalo působit, když tvrdí, že se nezměnil?

Slovenský Cattani odchází

Jaroslav Spurný

Mafiáni mají z nového ministra vnitra radost. Kaliňák staví policii podle Grossova vzoru.

Horká Británie

Jiří Sobota

Počátkem léta zveřejnila britská parlamentní komise zprávu o teroristických útocích na Londýn ze 7. července 2005. Komise sice kritizovala nedostatky v práci policie i tajných služeb, zároveň jim ale vysekla poklonu – za uplynulý rok zhatily nejméně tři další vražedné akce islamistických radikálů na britském území.

Komentáře

Arabové a Pákistánci, úkrok stranou

Marek Švehla

Čekají nás na letištích prohlídky podle barvy kůže? O tom teď musí přemýšlet letecké společnosti a bezpečnostní experti všech západních zemí.

Ať ODS vybere jiného

Marek Švehla

Tomáš Julínek se stal příkladem střetu zájmů. Sdružení, v jehož rámci začal připravovat návrhy reforem zdravotnictví, potřebovalo peníze a tak se dohodl s farmaceutickými firmami. A otázka teď zní: může být pan Julínek důvěryhodným ministrem zdravotnictví?

Účet pro Pavla Tykače

Jaroslav Spurný

Připravované obvinění motoinvesťáckých štik Pavla Tykače a Jana Dienstla, kteří měli být hlavami devět let starého podvodu ve společnosti CS Fondy, vybízí k několika ironickým poznámkám.

Proč má ta vláda vzniknout

Erik Tabery, Marek Švehla

Informace, že ČSSD dostane post šéfa sněmovny a ODS získá šanci sestavit menšinovou vládu, v sobě neobsahuje nic víc než strohou zprávu o změně strategie velkých stran. To nejdůležitější ale zatím nevíme: proč menšinová vláda ODS vzniká.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Theremin, často označovaný za první elektronický hudební nástroj na světě, působil bizarně. Byla to prostě bedna, kterou hudebník ovládal, vyluzoval z ní kvílivě vlnivé zvuky, aniž by se jí dotýkal. Neméně podivuhodný byl ovšem osud jejího vynálezce, který by se 15. srpna dožil 110 let.

Londýn v nás

Jaroslav Spurný, Zbyněk Petráček

Britové zabránili novému 11. září. Tak zněly titulky v pátečním tisku u nás i ve světě. Nenaplnilo se klišé, že obrana se chystá na minulou válku, obrana zkrátka počítala s vývojem u protivníka. Není ale zdaleka jisté, zda měla v akci prsty samotná al-Káida.